Predsjednik Finske otvorio konzulat u Splitu

Okupljene je prvo pozdravio veleposlanik Finske Piipponen koji je naglasio Budimirov značaj u prilagodbi Finaca na ovom području. Napomenuo je kako na ovom području živi i posluje manja skupina Finaca, koju će sigurno Budimir znati zastupati te dodao zahvalu svima građanima Splita i okolnih mjesta od medicinskih radnika preko turističkih djelatnika do običnih ljudi na ljubaznosti i gostoprimstvu koje njegov narod doživi u Splitu.

Potom se obratio i sam novi počasni konzul koji je izrazio veliko zadovoljstvo i čast što će nositi titulu u narednom mandatu te naglasio kako će opravdati povjerenje Republike Finske za ovu titulu.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara te izrazio dobrodošlicu finskim gostima i napomenuo kako su već razgovarali ranije o uvođenju Smar City tehnologija u Splitu, a u ime župana Blaženka Bobana, svečanom otvaranju konzulata nazočio je zamjenik župana Ante Šošić.

Predsjednik Finske Niinistö nije mogao sakriti zadovoljstvo dolaskom u Split i oduševljenje gradom. U svom govoru više puta je istaknuo vremenske prilike koje ima Split, kulturu, tradiciju i baštinu, te je na kraju svečanog govora dodao:

– Svaki dan kada se probudite pogledajte se u ogledalo i budite zadovoljni mjestom gdje živite i radite, jer postoji mjesto gdje su zime mračne, a proljeće još nije stiglo. – aludirajući na usporedbu vremenskih uvjeta u Hrvatskoj i svojoj državi.