Župan Boban najavio paket županijskih poticaja i subvencija za poduzetnike

Danas je Splitsko-dalmatinska županija predstavila paket mjera poduzetničkih potpora. Tako je za  poduzetnike početnike pripremljen program potpore osnivanja malog gospodarstva, za sve poduzetnike kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva, za one koji će tek postati poduzetnici jačanje poduzetničkih kompetencija, a za jednake poduzetničke mogućnosti poticat će gospodarske zone. Ukupan paket mjera “težak” je 35 milijuna kuna, a samo su 4 mjere potpore za poduzetnike Županije “teške” 11,5 milijuna kuna.

Mjere je predstavio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, pomoćnik kabineta župana, a na predstavljanju su također bili Davor Pavić, pročelnik UO za gospodarstvo i EU fondove, Anđelko Katavić, savjetnici iz UO za gospodarstvo u EU fondove Katarina Šuta i Damir Čarić. Ovaj hvale vrijedan gospodarski program Županije ovako izgleda u brojkama: – poduzetnici početnici mogu očekivati od 20 000 do 50 000 bespovratnih kuna – županija subvencionira do 2 posto kamatne stope za sve poduzetnike – dobivat će se do 100.000 kn za jačanje poduzetničkih kompetencija – dobivat će se do 2 milijuna za razvoj poduzetničkih zona

Program potpore osnivanja malog gospodarstva

Bespovratna sredstva unutar programa potpore osnivanja malog gospodarstva namijenjena su poduzetnicima početnicima i poduzetnicima iz tradicijskih djelatnosti. Na natječaj se mogu prijaviti tvrtke koja posluje najviše do dvije godine. Korisnici potpora su trgovačka društva, jednostavna trgovačka društva, specijalističke ordinacije, ovlašteni uredi i obrtnici. Za prijavljeni projekt, moguće je dobiti od 20 000 do 50 000 kuna, ovisno o uvjetima koje ispunjavate. Npr. ako vam je tvrtka registrirana van Splita, već ste kandidat za povući do 30 000 kuna, a ako ste stariji od 50 godina, taj bi se iznos mogao popeti na 50 000 kn. Detalji se mogu pronaći u Natječajnoj dokumentaciji. Bespovratna sredstva mogu se dodijeliti za marketing, uređenje poslovnog prostora, ulaganje u razvoj novog proizvoda, edukaciju. Što se tiče dokumentacije potrebna je potvrda Porezne uprave o nepostojanju duga, izvodi iz sudskog/obrtnog registra, potvrde o članstvima u komorama (samo za liječnike i inženjere), obrtnici. Dodatne bodove će dobiti korisnici čiji je većinski vlasnik osoba s invaliditetom, žene poduzetnice i oni koji se bave tradicijskim obrtima. Rok prijave je 15. svibnja 2018.

Kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva

Splitsko-dalmatinska županija, prva je u Hrvatskoj po subvencioniranju kamata poduzetnicima. Potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih, nepovratnih novčanih sredstava iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije u cilju pomoći mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Visina kredita: * 200.000,00 – 5.000.000,00 kn za sve namjene osim za financiranje isključivo obrtnih sredstava. * 200.000,00 – 1.000.000,00 kn za refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita * do 500.000,00 za financiranje obrtnih sredstava Namjena kredita: * kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata * kupnja nove opreme ili novog dijela opreme * refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita * obrtna sredstva Subvencije kamate: * do 2 % za nove investicije * 1% za refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita * 1% za obrtna sredstva

Rok otplate kredita: * do 12 godina za nove investicije * do 5 godina za refinancirane postojećih nepovoljnih kredita * do 3 godine za obrtna sredstva

"Želimo zaustaviti odlazak mladih preko granice"

Župan je naglasio da su danas predstavljene mjere za poduzetništvo, a do kraja svibnja prezentirat će se mjere za poljoprivredu i ruralni razvoj te energetiku i inovacije.

– Mjere za poduzetništvo se odnose na kreditiranje poduzetnika, sufinanciranje poduzetnika početnika i poduzetničke zone, za što je ukupno predviđeno oko 35 milijuna kuna. Posebno želim naglasiti mjeru kreditiranja poduzetništva iznosima od 200 tisuća do pet milijuna kuna na koje će Županija subvencionirati kamate, pa će krajnjeg korisnika ta kamata doći od 0,7 do 1,2 posto. Već smo potpisali ugovor s 12 banaka na području Splitsko-dalmatinske županije i šire i nadam se da će ove mjere zaista uroditi plodom – kazao je župan. Naglasio je i kako je samo za mjere prezentirane danas Županija izdvojila 11 milijuna kuna. Natječaj za prvu mjeru je otvoren do 15. svibnja, a za kreditiranje je otvoren trajno, odnosno do isteka sredstava.

– Očekujem da mladima neće ostati jedino opcija da uzmu osobnu i odu preko granice, nego da će se zainteresirati za ove mjere i kroz njih prepoznati budućnost Splitsko-dalmatinske županije, a iznad svega ruralnog dijela županije – kazao je Boban. Dodao je i kako broj bodova neće biti isti za sve natjecatelje. Posebno će se bodovati žene poduzetnice, osobe starije od 50 godina, osobe s invaliditetom i druge ugrožene skupine, a uvjet im je da imaju samo jednog zaposlenika.

– Žena poduzetnica koja se prijavi na ovaj natječaj može dobiti sufinanciranje vrtića za dijete u lokalnoj zajednici, kako bi imala vremena posvetiti se radu. Spomenut ću i poduzetničke centre koji su jako bitni u suradnji s lokalnim zajednicama iz cijele županije – kazao je i naglasio kako je iz takvih poduzetničkih centara već izašao velik broj mladih inovatora, ne samo na području SDŽ, već u cijeloj Hrvatskoj. Dodao je da se nada da će rezultati ovih mjera biti vidljivi već u ovo vrijeme iduće godine.


(izvor: Dalmacija Danas)