Bibliobus stiže u ruralne krajeve Splitsko-dalmatinske županije

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića iz Splita, Grozdana Ribičić, potpisala je danas u Zagrebu s Ministarstvom kulture i medija ugovor o financiranju projekta “Za dobre vibre - čitaj libre”, vrijednoga 4 milijuna kuna. Partner knjižnice na ovom projektu je Splitsko-dalmatinska županija, a radi se o bibliobusu - posebno opremljenom autobusu koji u ruralne krajeve dovodi pokretne knjižnice. 

“Mi ćemo u proračun stavljati održavanje bibliobusa i troškove koji su potrebni za obilazak naše Dalmatinske zagore. Ovaj projekt uistinu puno znači svim generacijama. Kroz naviku čitanja potrebno je educirati mlade da je knjiga, unatoč novim tehnologijama, primarna za njihovu edukaciju i slobodno vrijeme”, rekao je župan Blaženko Boban.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja Ugovora nije krila ni ravnateljica knjižnice Marka Marulića Grozdana Ribičić. “Ovo je kapitalni projekt, a Splitsko-dalmatinska županija na ovaj način dobiva mogućnost da s knjigom i bogatim kulturnim sadržajima dođe u svako mjesto gdje nema knjižnica ni kulturnih sadržaja”, rekla je ravnateljica Ribičić, koja je zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji na bezrezervnoj podršci.  “Vjerujem da ćemo zajedno sjesti i dogovoriti koja stajališta moramo proći i pokrenuti. Realizacija ovoga projekta počinje odmah po potpisivanju ugovora”, izjavila je.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost uloge bibliobusa u razvoju knjižnične mreže. “Bibliobusi u ruralnim krajevima omogućuju pristup knjizi i čitanju. Imamo dosta dugu tradiciju bibliobusa. Ovo će biti jedan veliki doprinos daljnjem razvoju knjižnične mreže u mobilnoj formi”, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.