BOBAN NAKON REBALANSA: Provodimo brojne projekte, a naše gospodarstvo je u usponu

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban nakon izglasavanja rebalansa proračuna zahvalio je svima koji su raspravljali kroz tu točku. “Pokrenuli smo niz projekata i inicijativa, ali i europskih sredstava u kojima Splitsko-dalmatinska županija mora sufinancirati određeni postotak. Rebalansirani proračun je 379 milijuna eura i on je povećan za gotovo 38 milijuna eura u odnosu na izvorni. Dijelom je to iz kreditnih zaduženja, a dijelom iz povećanoga poreza na dohodak”, rekao je Boban. 

Naime, gotovo 5,2 milijuna eura dolazi iz poreza na dohodak, a taj podatak župana posebno veseli. “To je znak da je gospodarstvo u našoj županiji u usponu i da se revitaliziralo na kvalitetan i dobar način”, smatra župan. 

U rashodovnom dijelu proračuna također su se iskazali određeni projekti, a Boban podsjeća kako Regionalni centar čistog okoliša već ima 3 ugovora za pretovarne stanice, a prva faza se već gradi. Također, ulaže se u školstvo te u zdravstvo. “Uložit ćemo u domove zdravlja u Makarskoj, Hvaru i Solinu. Već sada radimo dvije pedijatrijske ordinacije i hitnu pomoć. Pripremit ćemo aktivnosti za nove školske objekte. Pri tom mislim na sportsku dvoranu u Šestanovcu, ali i druge aktivnosti. Čekamo novi Nacionalni plan oporavka i otpornosti kroz kojega ćemo kandidirati veliki broj naših školskih objekata”, navodi Boban. 

Splitsko-dalmatinska županija uvrstila je i projektnu dokumentaciju za Centar izvrsnosti u Novim Selima, a trenutno se na prostoru županije provodi preko 170 milijuna eura projektnih aktivnosti. “Jedan dio sredstava koje ćemo uzeti kroz kreditna zaduženja nam treba za takozvane ZNS-ove. To su financijska sredstva za projekte koje smo dobili iz EU, ali mi u prvoj fazi moramo platiti izvođača i onda čekati nekoliko mjeseci na sredstva iz fondova”, pojasnio je župan.