Boban: Turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji stabilna gospodarska grana


Turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji pokazao se kao stabilna gospodarska grana, ali ga treba disperzirati, istaknuo je župan Blaženko Boban u uvodnom obraćanju na konferenciji "Što je Dalmacija bez turizma?" u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Split.

"Imamo Dalmatinsku zagoru i naše otoke. Disperzijom možemo omogućiti digitalnim nomadima rad u Dalmatinskoj zagori. Također moramo razmišljati i o Zelenoj energiji, s obzirom na naš veliki hidropotencijal. Sve to može biti kompatibilno s turizmom i može biti smjer našega razvoja", istaknuo je župan Boban.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan među prioritetima je apostrofirao povećanje konkurentnosti. "Mi želimo biti što uspješniji na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Isto tako želimo i da radnici ostaju ovdje u Dalmaciji", rekao je Furjan.

Konferencija se održava na Ekonomskom fakultetu u Splitu, čija je dekanica, prof. dr. sc. Maja Fredotović istaknula kako se pitanje odnosa turizma i drugih djelatnosti provlači već godinama. "Naš fakultet bio je uključen u izradu raznih strategija i smjernica za županiju. Moramo imati jasan odgovor na pitanje što razvijati osim turizma", izjavila je.