Dalmacija storytelling - započela edukacija "Kostimirana interpretacija baštine s ciljem oživljavanja baštinskih likova"

Splitsko-dalmatinska županija putem U.O. za turizam i pomorstvo i projekta pod nazivom Dalmacija storytelling destinacija započela je edukaciju namijenjenu baštinskim institucijama pod nazivom Kostimirana interpretacija baštine s ciljem oživljavanja baštinskih likova s područja županije te kreiranja kreativne 365 turističke ponude unutar muzeja i značajnim baštinskim lokalitetima.

Organizaciju edukacije koja se održava od 9. do 13. studenog u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Splitu Županija je realizirala u suradnji s udrugom Interpretirajmo Hrvatsku koja se zalaže za poticanje izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Cilj edukacije je prenijeti znanja i vještine prezentacije i interpretacije baštine koristeći storytelling metodu sukladno Interpret Europe certifikatu.Na edukaciji sudjeluje 14 baštinskih institucija, mahom muzeja s područja županije. Sudionici edukacije su stručno muzejsko osoblje i muzejski suradnici - licencirani turistički vodiči koji će postati kostimirani interpretatori u prvom licu za; Muzej grada Kaštela, Muzej Poljica, Muzej grada Trogira, Muzej triljskog kraja, Muzej grada Splita, Muzeji Ivana Meštrovića, Arheološki muzej Splita, Hrvatski pomorski muzej  Split, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, J.U. Starogradsko polje, Klišku tvrđavu, Ritam igre i TZ Sinja.

Kako bi uspješno završili trening i dobili certifikat, sudionici trebaju imati prethodno iskustvo vođenja i završiti trening u cijelosti. Sam proces certificiranja sastoji se od pohađanja tečaja, pisanog ispita, razvoja kostimiranog interpretacijskog vođenja, te evaluacije. Edukaciju vode predavači Mark Wallis iz Ujedinjenog Kraljevstva i Valya Stergioti iz Grčke vodeći kadrovi za kostimiranu interpretaciju baštine na području Europe.Oživljavanje baštinskih likova u muzejima i baštinskim institucijama na razini županije je jedinstven projekt u Hrvatskoj ali i na europskoj razini. Projekt će turistima ali i domaćem stanovništvu omogućiti doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i emotivnih priča kroz jedinstvenu županijsku storytelling platformu u sklopu koje će se prezentirati i vođenja kostimiranih interpretatora baštine na području cijele županije od strane polaznika ove edukacije. Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije.

Mark Wallis je direktor Past Pleasures, Ltd., najstarije, najveće i najiskusnije tvrtke za kostimiranu interpretaciju i uprizorenje povijesnih događaja u Britaniji. Sudjeluje u profesionalnoj kostimiranoj interpretaciji od 1977. godine kada je producirao uprizorenje povijesnog događaja kojim se slavi najstariji most preko rijeke Temze. Među njegovim najvećim postignućima je držanje najvećeg europskog ugovora o profesionalnoj svakodnevnoj kostimiranoj interpretaciji, s britanskim povijesnim kraljevskim palačama (uključujući i Tower of London)Valya Stergioti dolazi iz Grčke i certificirana je trenerica za kostimiranu interpretaciju baštine pri Europskoj udruzi Interpret Europe, kao i certificirani planer interpretacije pri Nacionalnoj udruzi za interpretaciju iz SAD-a. te je završila obuku za interpretaciju baštine pri projektu HeriQ. Trenutno radi na programima obrazovanja interpretacije baštine s naglaskom na prirodnu baštinu. Godine 2010. osnovala je Alli Meria (što znači 'Druga strana') za promicanje interpretacije prirodne i kulturne baštine u Grčkoj