DODIJELJENE NAGRADE ŽUPANIJE

Župan je rekao kako je nedavno baš u našoj županiji održan sastanak kome su uz državnog tajnika Antuna Palarića bili nazočni svi župani primorskih županija. Naravno zadnju riječ o pristupanju Jadranskoj euroregiji, čije će sjedište biti u Puli i koja je još jedan korak ka europskim integracijama, dat će vijećnici Županijske skupštine.

Nagrada za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije, jednoglasnom odlukom vijećnika dodjeljuje se Davoru Domančiću (posmrtno). Pokojni profesor Domančić bio je znanstvenik koji je dao veliki doprinos registraciji i dokumentaciji tisuća spomenika povijesne i kulturne baštine srednje Dalmacije. Bio je aktivan član Konzervatorskog zavoda za Dalmaciju, kojim je rukovodio od 1979. do 1992. te sačuvao i obnovio na stotine spomenika kulturne baštine. Pored ostalog autor je tridesetak znanstvenih radova u stručnoj periodici, objavio je studije o povijesnim, kulturnim i umjetničkim spomenicima.

Vijećnici Županijske skupštine jednoglasno su odlučili da Nagradu Splitsko-dalmatinske županije  za životno djelo zaslužuju Frane Matošić i Matko Trebotić.

Frane Matošić jedan je od najboljih nogometaša u povijesti nogometnog kluba „Hajduk“. Nastupao je u sastavu državne „A“ reprezentacije, sudjelovao je na 16 nacionalnih prvenstava, dao 149 golova. U Londonu 1948. igrao je na Olimpijskim igrama i nositelj je srebrne olimpijske medalje. S aktivnim igranjem prestao je 1956., a u nogometu je ostao kao trener „Hajduka“. Ove godine Frane Matošić navršava 88 godina, a Nagrada Županije izraz je ljubavi i poštovanja, stoji u obrazloženju što ga je potpisao Mirko Klarić ,predsjednik županijskog Odbora za javna priznanja.

Akademski slikar Matko Trebotić zavrijedio je Nagradu za životno djelo svojim iznimnim i osebujnim slikarskim opusom. Spomenimo preko stotinu samostalnih izložbi, a prošle godine je izradio i donirao prvi svečani zastor Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Ovo umjetničko djelo je svojevrsna sinteza njegove likovne poetike.

Mario Ančić dobio je Nagradu Županije jednoglasno donesenom odlukom Županijske skupštine i to za izuzetne športske rezultate. Dovoljno je podsjetiti na njegove uspjehe na Wimbeldonu, Olimpijskim igrama u Ateni te krunu uspjeha  osvajanje Davis Cupa prošle godine zajedno s ostalim hrvatskim reprezentativcima.

Jednoglasnom odlukom Županijska skupština dodijelila je Nagradu akademskom slikaru profesoru Kažimiru Hrasti i to za doprinos u razvoju i afirmaciji kulture i umjetnosti. Ovaj vrstan umjetnik priredio je 26 samostalnih izložbi. Autor je brojnih umjetničkih djela  preko javnih spomenika (Tin Ujević u Vrgorcu, don Frane Bulić u Solinu) do prigodnih kovanica Republike Hrvatske. Vrijednost Hrastine skulpture obogatila je i našu sakralnu umjetnost. Izradio je nekoliko velikih raspela u Kninu, Šibeniku, Visovcu, Dugom Ratu koristeći drvo i metal.