DODJELOM FESTIVALSKIH PRIZNANJA ZAVRŠENO

Uz koncert poznatih opernih zborova u izvedbi Zora i Orkestra HNK Split pod ravnanjem mo. Harija Zlodre, dodjelu nagrada najuspješnijim sudionicima i spuštanje festivalske zastave, zatvoreno je u Galeriji Meštrović jubilarno 50. splitsko ljeto. Kao što je i uobičajeno, u samoj završnici programa dodijeljene su nagrade Judita kojima prema oduci svojih ocjenjivačkih sudova najbolje izvođače u dramskom i glazbenom programu nagrađuje Slobodna Dalmacija i nagrada Peristil koje dodjeljuje Jutarnji list.

Dramsku Juditu osvojila je ove godine prema odluci dr. Antolija Kudrjavceva, Jasena Boke i Jakše Fiamenga dramska umjetnica Zoja Odak za naslovnu ulogu u predstavi Tonča Petrasova Marovića  Antigona, kraljica u Tebi.

Glazbeni žiri u sastavu mr. Ivana Tomić-Ferić, Tatjana Alajbeg i Vojko Mirković dodijelio je Juditu mladom dirigentu splitske opere Ivanu Repušiću za ravnanje dvjema izvedbama Verdijeva Nabucca na Peristilu.

Statuete Judite, rad Vaska Lipovca, uz četitke je dobitnicima predao kritičar lista Slobodna Dalmacija Igor Brešan.

Ocjenjivački sud Jutarnjeg lista dodijelio je dramsku nagradu Peristil predstavi Antigona, kraljica u Tebi, a Peristil je za glazbu dobila baletna predstava Screen saver i to zbog izvrsne koreografije Rami Be'era. Nagrade je dodijelila Alma Karmelić, Generalni pokrovitelj festivala, Hrvatski Telekom, i njegov predstavnik Ivan Mijaćika, dodijelio je svoju nagradu festivalskom programu u cjelini.

Ovom prigodom je ukratko predstavljena i prigodna monografija 50. splitskog ljeta o kojoj su govorili intendant Milan Štrljić i umjetnički ravnatelj Petar Selem: rečeno je da monografija uz znanstveni pristup rezimira pedeset plodnih  burnih i iznenađujućih godina splitskog kazališnog festivala tijekom kojih je čitava Europa stizala u Split.