Goranovo proljeće 2006. u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Naime od 1964. godine održava se ovaj tradicionalni nacionalni festival pjesničke riječi u spomen na velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Otvorenje Goranovog proljeća na dan je pjesnikovog rođenja 21. ožujka u njegovom rodnom Lukodolu. Susreti pjesnika tradicionalno se održavaju svake godine u drugoj županiji, a ove godine ova čast pripala je našoj županiji.

Primanju u Splitsko - dalmatinskoj županiji bili su nazočni nagrađeni pjesnici: Andriana Škunca, dobitnica Goranovog vijenca - 2006. i Branislav Oblučar, dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike.

Andrijana  je Škunca, pjesnikinja  već četrdeset godina nazočna u hrvatskom pjesništvu, rekla kako joj je najdraži grad Split. Zadovoljna je organizacijom manifestacije, a poseban događaj bio joj je posjet Goranovoj rodnoj kući. Punih srdaca idemo dalje, rekla je ganuto pjesnikinja – ovogodišnja dobitnica „Vijenca„ kao  krunske potvrde iznimnog opusa.

Sam „Vijenac“ nagrada je za poeziju utemeljena 1971. Sastoji se od „Vijenca“, novčane nagrade i diplome, a „Vijenac“ je rad akademskog kipara Vojina Bakića.

Njezinim lijepim riječima pridružio se i ovogodišnji laureat za nagradu „Goran za mlade pjesnike“ Branislav Oblučar, koji je naglasio kako se posebno oduševio „impresivnim i surovim“rodnim krajem velikog Tina Ujevića.

Sama nagrada „Goran za mlade pjesnike“ je kako i ime kaže namijenjena pjesnicima do 30 godina koji nisu još objavili knjigu poezije.