Interreg projekti Splitsko-dalmatinske županije  kao primjeri dobre prakse na  Europskom tjednu regija i gradova

Splitsko dalmatinska županija putem U.O za turizam i pomorstvo  predstavila je Intereg projekte na području županije kao primjere dobre praske sa područja Republike Hrvatske  putem online konferencije  pod nazivom  ''EU sinergija za kulturu i turizam''  u sklopu  18. Europskog tjedna regija i gradova

Domaćin webinara,   kojem su nazočili uz  Splitsko-dalmatinsku županiju i predavači iz  Italije, Grčke i Španjolske - upravljala je Regija Puglia, odjel  Koordinacije za međunarodnu politiku te supredsjedatelj Nacionalnog odbora i Nacionalne kontakt točke programa ENI CBC MED.

U skladu s temom tjedna "Kohezija i suradnja" i općim sloganom godišnje europske inicijative "Ponovno pokreni Europu zajedno", prije svega je proslavio tridesetu godišnjicu Europske teritorijalne suradnje (CTE), poznatijeg kao INTERREG.  Na poziv domaćina, Splitsko-dalmatinska  županija je  predstavila  projekte Innocultour, Remember , UnderwaterMusekojima upravlja  J.U. RERA i UseFall projekt Grada Splita  kao dio mnogobrojnih Intereg projekta koje se provode ili su se proveli na području županije, a koji su prepoznati kao primjeri dobre prekogranične suradnje na području Europske unije.

Navedeni projekti imaju za cilj promovirati i popularizirati manja poznata mjesta kulturne baštine na jadranskom obalnom području u Italiji i Hrvatskoj. Projektom Innocultour se prezentirala i interpretirala umjetnost gradnje  suhozida  sa otoka Hvara  zajedno sa  360  virtualnim prikazom četiri manja  otočna naselja.  Remember ima za cilj  valorizirati pomorsku baštinu otoka Visa putem prezentacije i interpretacije gajete Falkuša, koja je poznata kao brzi ribolovni čamac koji se koristio na Visu od  16tog. stoljeća. Projektom UnderwaterMuse  omogućiti će se daljnje istraživanje  podvodnog arheološkog lokaliteta Sikuli u Kaštelima te  će  posjetitelji imati prilike upoznati se sa lokalitetom putem virtualnog prikaza.  Pod sloganom ''Kultura dostupna svima''  UseFALL projekt je osigurao bolji pristup  osobama slabe pokretljivosti strogom centru grada Splita s fokusom na Dioklecijanovu palaču i Prokurative koristeći pristupne rampe i lift za invalidska kolica. 

U zaključku konferencije naglašena je važnost kohezije kao poluge koja pojačava materijalne i nematerijalne resurse svake zajednice, a što je Splitsko-dalmatinska županija itekako prepoznala te je putem J.U. RERA  samo kroz prekograničnu suradnju Intereg Croatia- Italy  pokrenula  19 novih projekata, vrijednosti preko  32 milijuna eura.

(Renata Tešija)