Ivan Šarić - Svjetski juniorski prvak u šahu

Ivan je ovu laskavu titulu zaslužio na svjetskom šahovskom prvenstvu u Vijetnamu, gdje su nastupili najbolji mladi šahisti svijeta, a borba je bila neizvjesna do kraja. U konkurenciji dječaka do 18 godina Ivan je osvojio 8 bodova  u 11 partija (6 pobjeda, 4 remija i jedan poraz), u 8 kolu, porazio domaćeg šahistu Liem Le Quanga i uzeo svjetsku titulu.

Ovo nisu prvi odlični rezultati člana Šahovskog kluba „Petar Sedlar – Pepe“ iz Kaštela, a koji igra za riječku „Liburniju“. Ivan Šarić je prošle godine u Šibeniku dobio i titulu šahovskog prvaka Europe.
Župan je čestitao našem prvaku, te se raspitivao o samom tijeku natjecanja u Vijetnamu. Doznali smo neke zanimljive detalje. Najduža Ivanova partija trajala je šest sati, a najduža stanka između dva poteza nešto više od pola sata.

Ivan je u šahu od svoje pete godine, a ovim sportom se počeo ozbiljno baviti od svoje devete godine. Godišnje odigra od 100 do 120 partija, znači 1 partiju dnevno. Međutim, uspijeva sve ovo uskladiti sa školom, koja ima veliko razumijevanje, kazao nam je otac Branko Šarić, koji se zahvalio županu i Županiji na velikoj podršci financijskoj i moralnoj bez kojih ne bi bio ovako dobrih rezultata u Ivanovoj dosadašnjoj bogatoj šahovskoj karijeri. Župan je kazao kako će Županija i pomagati koliko god to bude moguće. Tako će Županija osigurati financijska sredstva u iznosu od 40 tisuća kuna za plaćanje trenera velemajstora koji će iduće godine trenirati Ivana. Također, dodijeliti će Ivanu nagradu od 30 tisuća kuna za osvojeno prvo mjesto. Ivan Šarić obećava puno. Da bi i dalje bio u svjetskom šahovskom vrhu, mora igrati na najboljim turnirima, istakao je predsjednik Šahovskog kluba iz Kaštela Ivica Brkić, te nastavio kako će jednoga dana Ivan biti veliki svjetski igrač i velemajstor.

Primanju su bili nazočni Luka Brčić zamjenik župana, Zdravko Omrčen pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport, te Dar Kostović tajnik Šahovskog kluba „Petar Sedlar – Pepe“ iz Kaštela.

                                                                    Ana-Marija Škorić