JADRAN PRETVORITI U MORE MIRA

Ovom prigodom Ivan Jakovčić, istarski župan je rekao kako će se osnivačka skupština Jadranske euroregije održati u Puli 30. lipnja ove godine. Sjedište Jadranske euroregije koja će okupiti županije, kantone i provincije iz Italije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i naravno Hrvatske bit će u Puli.

 - Učinili smo veliki korak prema osnivanju Jadranske euroregije nakon međunarodne konferencije održane u Veneciji 6. veljače, a na kojoj je potpisana zajednička deklaracija. Do 30. lipnja županijske skupštine sedam hrvatskih primorskih županija trebaju donijeti odluke o pristupanju Jadranskoj euroregiji – kazao je Jakovčić. On je naglasio kako očekuje da će na skupštini biti potvrđen kao predsjednik euroregije čije je osnivanje inicirao, a drugi vodeći čovjek iz Hrvatske, kao član Izvršnog odbora regije, bit će splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.

 - Cilj nam je Jadran pretvoriti u more mira i prosperiteta nakon što nas je posljednjih desetljeća više dijelio nego spajao. Jadran može i mora biti brand. Jadranska euroregija je model moderne arhitekture dobrosusjedske suradnje. – naglasio je Jakovčić. On je istaknuo kako je u pretpristupnim fondovima Europske unije osigurano oko 200 milijuna eura za regionalnu suradnju, koje će trebati iskoristiti u slijedećih sedam godina.

 Antun Palarić, državni tajnik naglasio je kako oni snažno podupiru međuregionalnu suradnju. U Hrvatskoj postoji sloboda udruživanja.


                                                                       Marijana Šundov