Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ u posjeti Županiji

Brigadni general Slaven Zdilar, zamjenik ravnatelja HVU i zapovjednik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, upoznao je ukratko svoje domaćine sa sistemima školovanja na Hrvatskom vojno učilištu, a posebice sa projektom pomlađivanja i popune Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naime, kroz projekt „Kated“ studenti pohađaju istovremeno civilni fakultet, te kroz razne oblike vojničke obuke dobivaju „vojni štih“, kazao je brigadni general Zdilar.

Razni su razlozi pristupanja u kadetsku školu, od tradicije do socijalnog momenta. Najviše kandidata koji su se ove godine prijavili na natječaj bilo je iz Slavonije i Dalmatinske zagore, istakao je brigadni general Zdilar.  Također je naglasio kako je ove godine poziv na natječaj bio velik. Javilo se 850 kandidata, od kojih je njih 85 prošlo selektivnu obuku, te potpisalo ugovor sa MORH-om. Kroz razgovor predstavili su se i kadeti, a na pitanje zamjenice župana kako uspijevaju uskladiti fakultet i vojnički život odgovorio je o.d. zapovjednika Časničke škole pukovnik Pavao Novak. Kazao je kako im nije baš lako, jer imaju rano ustajanje, tjelovježbu i sve ostalo što se od vojnika očekuje. Trenutno u Temeljnoj časničkoj školi ima 20 kadeta koji će se ove godine promovirati u časnike Hrvatske vojske.

Doznali smo kako će od iduće godine na Hrvatskom vojnom učilištu na ovakav način studirati i strani studenti. Sve je veća uloga civila u kreiranju vojničkog života, istakao je Zdilar, a to dokazuje i studiranje kadeta na civilnim fakultetima.

Primanju su bili nazočni pukovnik Stipo Semren, načelnika Odjela za odnose s javnošću i međunarodnu vojnu suradnju, bojnik Branko Plukavec, zapovjednik Kadetske bojne, te satnik Zdravko Lovašen, časnik za odnose s javnošću i informiranje.

                                                                Ana-Marija Škorić