KAKO RAZVIJATI GOSPODARSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE?

 Tako je prof. dr. sc. Ivica Veža sa Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje govorio o razvitku Splitsko-dalmatinske županije poticanjem gospodarstva. Novi izazovi su globalizacija, nove informacijsko-komunikacijske tehnologije, politička regionalizacija te demografske promjene, rekao je, pored ostalog, dr. Veža.

Jednako tako on je naglasio kako gospodarski uspjeh neke države odnosno regije ovisi o više faktora. Značajka uspješne regije je da u pravilu nema monopolističkih struktura nego veliki broj poduzeća koji nude proizvode ili usluge. Uspješna gospodarstva su i specijalizirana. Tako Šveđani proizvode specijalni čelik, Nijemci visokokvalitetne automobile (pored ostalog), a naši susjedi Talijani bave se modom, dizajnom i kožnom industrijom. Splitsko-dalmatinska županija sa preko 50 lokaliteta eksploatacije što tehničkog  što ukrasnog kamena ima potencijale za obradu i proizvodnju kamena, ali i za proizvodnju zdrave hrane te uslužne djelatnosti (turizam, trgovina, kongresi, sajmovi i slično). Međutim sebi ne treba postavljati granice, rekao je prof. dr. Veža, jer bumbar ima površinu letenja 0,7 cm2, težak je 1,2 grama. Prema zakonima aerodinamike uz ove odnose veličina nemoguće je letjeti. Međutim, o zakonima bumbar nema pojma  nego jednostavno leti.
Članovi Županijskog poglavarstva koji su ovu informaciju o razvitku Županije prihvatili raspravljati će o ovoj temi, i na idućoj sjednici.

 Kako se ostvarivao Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva u 2005., govorio je Božo Sinčić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu. Tijekom 2004. i 2005. promoviran je novi model poticanja razvoja malog gospodarstva – Lokalni projekt razvoja – Poduzetnik, koji je izazvao veliki interes potencijalnih poduzetnika. Upravni odjel je tijekom 2005. obradio preko 3.500 uputa, a pozitivno je riješeno 980 zahtijeva u ukupnom iznosu od 1.671.844.088,00 kuna. Tijekom 2005. realizirano je 400 novih kredita u iznosu od preko 620 milijuna kuna.

 Programom otvaranja poduzetničkih zona u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2004. – 2007. stvoreni su formalno – pravni uvjeti za brži razvoj poduzetničkih zona.
Predviđena je izgradnja 23 poduzetničke zone, te još 11 zona koji nisu u trenutku usvajanja Programa bile definirani prostornim planovima. Splitsko-dalmatinska županija tijekom 2005. uložila je u poduzetničke zone ukupno milijun i 200 tisuća kuna. Jednako tako Županija je financirala  izradu prostornih planova gradova i općina u iznosu od 6 milijuna i 400 tisuća kuna.