Konntraadmiral Juan Rodriguez zapovjednik NATO skupine brodova SNMG1, na primanju u Županiji

Župan je upoznao koontraadmirala Rodrigeza sa našom Županijom, te naglasio kako je naša Županija važno turističko odredište. Tri su grada naše Županije upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a: Dioklecijanova palača i povijesni kompleks Splita, povijesna jezgra Trogira, te Starogradsko polje na Hvaru, što dovoljno govori o povijesti i kulturi ovih krajeva, rekao je župan. Istakao je kako su ovakvi susreti vrlo važni obzirom da je Hrvatska korak ka ulasku u NATO.

Kontaadmiral Rodriguez zahvalio je županu što je pored svih svojih obaveza odvojio vremena za jedan ovako značajan susret. Jako je puno razloga za posjet Splitu, kazao je Rodriguez. Najveći je razlog skori ulazak Hrvatske u NATO. Nadalje, u sklopu ovog posjeta, voditi će se razgovori sa Hrvatskom ratnom mornaricom, te će biti organizirana vojna vježba. Organizirat će se i sportski susreti između posada skupine brodova i djelatnika Hrvatske ratne mornarice.

Split je nadaleko poznat  po svojim ljepotama i znamenitostima, te je atraktivno turističko odredište, a ovom prilikom i posade brodova, koji su zainteresirani za razgledavanje, imati će mogućnost upoznati dio toga, istakao je Rodriguez.

Inače, skupinu čine četiri broda koja broje posadu od 800 mornara i ostalog osoblja, a u Splitu će boraviti četiri dana.

Primanju su bili nazočni bojnik Jurica Vukušić, časnik za vezu Hrvatske ratne mornarice, te Damir Gabrić, savjetnik za vojna pitanja.

                                                                           Ana-Marija Škorić