Malim kreativnim ekolozima uručene nagrade za radove u povodu Mediteranskog dana obale 2020.

Osnovnoškolcima s područja Splitsko-dalmatinske županije, autorima 19 najboljih literarnih i likovnih radova iz cijele Hrvatske povodom Mediteranskog dana obale 2020, danas su uručene zaslužene i prigodne nagrade, a nagrađeni radovi ukrašavaju stranice zajedničke knjige "Slike i priče morskih dubina". Nagrade u vidu ruksaka, pohvalnica i priznanja su prisutnim učenicima na prigodnoj i dijelom online svečanosti organiziranoj na UN-ov Svjetski dan djeteta 20. studenog, uručili ravnateljica Centra PAP/RAC Željka Škaričić i pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

Svečanosti je prisustvovao i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je kazao kako je gotovo 200 djece, sudionika ove manifestacije iz cijele Hrvatske, postalo edukatorima i mentorima starijima koji nisu svjesni ljepota Jadranskog mora i dijela zemaljske kugle na kojoj živimo.

- Naša obala sa svojim ljepotama je izazov. Ona je krhka, podložna devastacijama i narušavanjima u kojima je, nažalost, najveći faktor čovjek. Zbog toga je aplikacija "Pomorsko je dobro", iskreno se nadamo, doprinijela očuvanju te obale. Radove ove djece sam vidio i mogu reći da oni izrazito edukativno djeluju na nas odrasle. Svaka im čast, istaknuo je župan Boban i poručio odraslima da slušaju svoje mlade edukatore i mentore kako bi čuvali naše bogatstvo, našu obalu.

Ravnateljica Centra PAP/RAC kao dijela UN-a za okoliš Željka Škaričić ocijenila je da su djeca svojim radovima pokazala kako moramo zajedno štititi morske organizme i Jadran kao zajedničko more i zajedničko blago.

- Ekipa, razvalili ste! Sretni smo što je sve lijepo prošlo i što među nama vlada optimizam da će sva ova naša nastojanja zaštite mediteranskih obala i mora, za nama nastaviti neki hrabri i nadareni mladi ljudi, istaknula je Škaričić.

Maris Žuvela, učenica 3.b razreda OŠ „Hvar“ koja je osvojila dvije nagrade za literarni i likovni rad, posebno je ponosna na igrokaz kojeg je napisala s ciljem da se ljudi, kako je kazala, malo probude i da paze na okoliš i svoje zdravlje.

- Igrokaz se zove "Probudite se ljudi". Inspirirao me Harry Potter jer je on uvijek bio dvostruko nagrađen i to me dovelo ovdje. Da sam nagrađena, saznala sam na brodu gdje mi je učiteljica sve objasnila. Gotovo sam počela plakati od sreće, istaknula je Maris.

Online radionicu i izbor najboljih radova organizirala je Splitsko-dalmatinska županija, u suradnji s udrugom Mala filozofija i Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC), obilježavajući 25. rujna 2020. godine Mediteranski dan obale. Tom prigodom pozvala je sve osnovnoškolce da napišu priču ili pjesmu, da nacrtaju, naslikaju ili izrade svoj projekt od kojih su najbolji objavljeni u knjizi "Slike i priče morskih dubina"  koju su pobjednici dobili na dar. Na online radionici su mali sudionici zajednički napisali priču o periski, a glavni likovi njihovih nagrađenih radova, podijeljenih u četiri kategorije (literarni i likovni od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda) su rijetka glavata želva, nepravedno nevoljeni morski pas i ugrožena periska.

Na prigodnoj svečanosti, prisutnima su se, uz ostale, još obratili i voditeljica pododsjeka za granice pomorskog dobra, održavanje i planiranje na pomorskom dobru i ekologiju mora te projekta "Pomorsko je dobro" Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić, voditelj udruge Mala filozofija Bruno Ćurko, ambasadorica zaštite mediteranske obale i glumica Zrinka Cvitešić kao i članovi žirija Hana Letica (slikarica i profesorica umjetnosti) i Nebojša Lujanović (pisac, profesor teorije književnosti i maratonac).

Nagrađeni:

Literarni radovi:

Uzrast 1. - 4. razred:

 1. Mari Makjanić, 2. razred, OŠ „Jelsa“, P.O. „Svirče“
 2. Maris Žuvela, 3.b razred, OŠ „Hvar“, Hvar
 3. Damien Andrašec, 4.b razred, OŠ „Čakovec“, Čakovec
 4. Neli Lendić, 3.c razred, OŠ „Spinut“, Split

Uzrast 5.- 8. razred:

 1. Grgur Vrcić, 7. razred, OŠ „dr. Franjo Tuđman“, Brela
 2. Tonka Škugor, 6.c razred, OŠ „Pojišan“, Split
 3. Bartol Periš, 7. razred, OŠ „Stanovi“, Zadar
 4. Roko Vrgoč, 5.b razred, OŠ „Bol“, Split

 

Likovni radovi:

Uzrast 1. - 4. razred:

 1. Marko Mornar, 3. razred, OŠ „Braće Radića“, Vrba, PŠ „Ogorje“
 2. Emanuela Žižić, 1.b, OŠ „Mertojak“, Split
 3. Laura Lovrek, 2.a razred, OŠ „Bistra“, Donja Bistra
 4. Maris Žuvela, 3.b razred, OŠ „Hvar“, Hvar
 5. Korina Milanović, 3.b OŠ „Vjekoslav Parać“, Solin
 6. Petra Polić, 2.b OŠ „Dobri“, Split

Uzrast 5. -  8. razred:

 1. Luka Grđan, 6.d razred, 2. OŠ „Varaždin“, Varaždin
 2. Petra Čagalj, 7.d razred, OŠ „Josip Pupačić“, Omiš
 3. Ema Knežević, 7.d razred, OŠ „Josip Pupačić“, Omiš
 4. Roko Vrgoč, 5.b. razred, OŠ „Bol“, Split
 5. Paula Perić, 6.c razred, OŠ „Pojišan“, Split (izvan konkurencije)

Posebna priznanja su uručena:

 1. 7.d razredu OŠ "Josip Pupačić", Omiš
 2. 3.b razredu OŠ "Vjekoslav Parać", Solin
 3. 2.a razredu OŠ "Šimun Kožičić Benje", Zadar