Matica hrvatska Split u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom pokreće festival zavičajne književnosti

Pod pokroviteljstvom Splitsko – dalmatinske županije, Ogranak Matice Hrvatske u Splitu u suradnji s Književnim krugom Split i Filozofskim fakultetom u Splitu pokreću Prvi festival zavičajne književnosti, a projekt su u petak predstavili predsjednica Matice hrvatske u Splitu Snježana Šetka i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa suradnicima, pročelnikom za kulturu Tomislavom Đonlićem i pomoćnikom Željkom Primorcem.

To je manifestacija kakva dosad nije postojala na našem području, a njome se želi potaknuti književno stvaralaštvo i afirmirati zavičajne književnike. Naime, puno ljudi piše pjesme, prozu, drame, romane, ali nemaju mogućnosti svoja djela predstaviti javnosti. Sada će imati priliku za to.

„Kroz ovaj javni poziv njegujemo zavičajnu književnost i tradicijske vrijednosti zavičaja iz kojega dolaze prijavitelji. Bitno je naglasiti da nijedan od prijavljenih radova ne smije biti prethodno objavljen. S obzirom na raznolikosti naše županije i vrijednosti koje ona posjeduje kroz hrvatski jezik i tradicijske običaje, ali i naše dijalekte, cilj nam je pomoći neafirmiranim književnicima koji imaju izniman potencijal“, izjavio je župan Blaženko Boban.

Predsjednica ogranka Matice hrvatske u Splitu Snježana Šetka zahvalna je Županiji koja je prepoznala značaj i važnost ovoga projekta i uvrstila ga u svoje programske i financijske planove.

„Želimo afirmirati zavičajne književnike, ljude koji pišu o svojim običajima, tradiciji, baštini i hrvatskoj kulturi. Natječaj kojega raspisujemo u ponedjeljak trajat će mjesec dana, a prijaviti se mogu svi hrvatski državljani, počevši od srednjoškolaca, bez obzira gdje žive. Mogu biti i u Australiji i u Kanadi, samo njihove teme moraju biti iz područja zavičajne književnosti, a naš je zavičaj u ovome Natječaju naša Splitsko–dalmatinska županija”, pojasnila je Šetka.

Nakon što pristignu prijave, prosudbeno Povjerenstvo će pregledati sve radove i izabrati najbolje. Nagrada će biti objava knjige, a objavit će se pet najboljih radova koji će biti predstavljeni na posebnoj svečanosti Festivala zavičajne književnosti.

Važno je istaknuti da radovi ne smiju prethodno biti nigdje objavljeni, ni u tisku, ni na društvenim mrežama niti u nekim drugim oblicima, što je sve definirano i u natječaju.

Cilj festivala je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje štokavskog i čakavskog narječja, afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

"Ovdje smo kako bi pozvali autore da pošalju svoje radove na Književni natječaj OMH u Splitu i izbore se za sudjelovanje na Festivalu. Pozivamo književne stvaratelje, književne udruge i sekcije, kao i županijske zajednice kulturno – umjetničkih udruga na sudjelovanje u Književnom natječaju. Ogranak Matice Hrvatske u Splitu je nositelj ovoga projekta, ali bez ogranaka Matice Hrvatske na području cijele Županije, a posebno bez naše Splitsko – dalmatinske županije, ovoga projekta ne bi bilo", zaključila je Šetka.

Matica Hrvatska kao najvažnija kulturna institucija u Hrvatskoj utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedna je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.