MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: U četvrtak izvedba predstave "Iza vrata"

U četvrtak, 25. studenog u 21 sat u Kulturnom centru Kaštel Lukšić održat će se predstava "Iza vrata", kojom će se obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Predstava je nastala suradnjom Splitsko-dalmatinske županije, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske te udruge "Kaštelansko kazalište". Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je kako i na ovaj način Županija nastavlja provoditi aktivnosti vezane uz borbu protiv ovoga problema. "Često sam znao reći da je ovo dan kukavica i ljudi koji nemaju snage živjeti neki normalan život i uvažavati ljude oko sebe kao sebi jednake i ravnopravne. Oni iskazuju svoj bijes svojom fizičkom snagom", izjavio je župan te podsjetio kako Županija i Policijska uprava Splitsko-dalmatinska već nekoliko godina provode niz projekata. Splitsko-dalmatinska županija kontinuirano pomaže rad sigurne kuće. "Prošle godine smo pomogli u uređenju sigurne kuće, a isto to ćemo nastaviti i ubuduće", rekao je župan.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Danica Baričević poručila je kako Županija nastoji na puno različitih načina ukazati na važnost prevencije nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. "Nasilje u obitelji prisutno je nažalost u svakoj sredini, a bitnu razliku čini čini odnos društva prema tom velikom problemu. Vjerujemo da će i suradnja na ovoj predstavi i sličnim projektima potaknuti ljude da ne zatvaraju svoja vrata i da se mračnom svijetu nasilnika stane na kraj", rekla je Baričević.

Tamara Čatlak Cindro, predsjednica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja rekla je kako se bilježi veliki broj slučajeva nasilja nad ženama te naglasila važnost prevencije. "Meni je drago da će se predstava održati i zahvalna sam svima jer treba raditi na prevenciji", rekla je Čatlak Cindro.

"Već od početka djelovanja na razini naše županije imali smo suradnju u vidu financiranja naših projekata i projekta 'Lily'. Suradnju Policijske uprave i Županije nastavljamo i ove godine u okvirima u kojima nam to dozvoljava pandemija", rekla je Vjera Malbaša iz Odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske. Voditelj toga odjela Paško Ugrina izjavio je da policija od jedinica lokalne i regionalne samouprave očekuje upravo takav odnos. "To je ono što policija očekuje u prevenciji. Partnerstvo u zajednici i zajednica koja rješava problem", izjavio je.

"Predstava je inspirirana tekstom Nataše Jukić 'Bol svijetli crveno'. Do ideje smo došli upravo zbog njezine priče te smo po njoj napravili dramski tekst", rekla je Ivona Čuljak iz udruge "Kaštelansko kazalište". Redateljica predstave Justina Vojaković Fingler pojasnila je što publiku očekuje u četvrtak. "Imamo prikaz curice koja se zbog nasilja koje je proživjela u obitelji odlučila postati policajka. Ona, retrospektivno, kao velika policajka ulazi u svoju prošlost te odlazi iza svojih vrata, prisjećajući se svega što joj se dogodilo", navela je redateljica.

Predstava će se, osim u Kaštel Lukšiću, održati u gradovima i općinama diljem Splitsko-dalmatinske županije.