MINISTAR KALMETA U ŽUPANIJI - UBRZANA IZGRADNJA PRISTUPNIH CESTA

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka 10. rujna 2004. godine boravio je sa suradnicima u našoj Županiji.

 Ovom prigodom u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije sa splitsko-dalmatinskim županom Krunom Peronjom i njegovim suradnicima održao je radni sastanak o četverogodišnjem programu „Hrvatske ceste“ i „Hrvatske autoceste“ na prostoru Splitsko-dalmatinske županije.

 Ministar je najavio raspisivanje natječaja za izgradnju autoceste od Dugopolja do Šestanovca. Kako bi se izbjegla prometna zagušenja i čepovi na županijskim cestama dogovorena je  dinamika izgradnje pristupnih cesta na prostoru Splitsko-dalmatinske županije.

 Naime, kako će već iduće godine autocesta Zagreb-Split biti u potpunosti gotova, te kako se procjenjuje da će najmanje 70 posto njezina prometa ići do Splita ili još južnije. Ukupno, u izgradnju državnih cesta u našoj Županiji u sljedeće četiri godine uložit će se čak dvije milijarde kuna.

 Već do ljeta iduće godine temeljito će se rekonstruirati državna cesta Dugopolje-Bisko-Trilj te dio državne ceste od Šestanovca prema Vrgorcu, kako bi se vozače koji putuju prema jugu potaknulo da se koriste cestama u zaleđu i ne spuštaju na Jadransku magistralu, u  gradove Omiš i Makarsku. Do 30. lipnja iduće godine, trebala bi biti dovršena velika većina pristupnih cesta na autocestu u Splitsko-dalmatinskoj županiji: u četverotračnu prometnicu proširit će se dionica od čvora Podi u Dugopolju do Križica kod Sinja, zatim dionica od Podija do tunela Klis Grlo, te od rotora na Bilicama do tunela Mravinci. Preostali, središnji dio brze ceste Solin Klis - koji će se gotovo u cijelosti nalaziti na vijaduktima ili u tunelima - zbog iznimno velike složenosti izgradnje bit će dovršen godinu dana kasnije, do lipnja 2006. godine.

 Do ljeta iduće godine "u prihvatljivom obliku" bit će izgrađen i čvor Plano kod Trogira, zatim četiri kilometra brze ceste od Kaštel Sućurca do Kaštel Gomilice, a konačno će se urediti i opasno križanje kod solinskog Mercatora.

 - Procjenjujemo da će u prometnom smislu u našoj Županiji još samo iduća godina biti kritična, a već od 2006. svi skupa ćemo lakše disati — kazao je Joško Kovač, zamjenik župana. Inače, na sastanku je potvrđeno da se nije odustalo od već ranije zacrtanih planova: u iduće tri do četiri godine u potpunosti će biti izgrađena brza cesta Trogir-Solin-Omiš, kao i most kopno-otok Čiovo.

 Prilikom posjeta ministra Kalmete Splitsko-dalmatinskoj županiji najavljeno je pojeftinjenje cijena na trajektnim linijama a ove cijene za otočane vrijedit će cijele godine. Ostali putnici jeftinije će ploviti u vremenu od 1. listopada do 1. travnja.