Ministar Marko Pavić u Imotskom uručio ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave

 Nakon što je, prije nekoliko dana u Imotskom, organizirana video konferencija u kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i predstavnici imotske lokalne samouprave, danas je ministar Marko Pavić,  gradonačelniku Ivanu Budaliću i načelnicima imotskih općina uručio ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz nacionalnih sredstava odnosno državnog proračuna, iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima. Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su i saborski zastupnik Ante Babić, zamjenik župana Ante Šošić i pročelnik kabineta župana Bobana, Davor Pavić.

Ministar Pavić je u izjavi za medije istaknuo da je u ovoj početnoj fazi realizacije cijeloga projekta, riječ o dodjeli ukupno 6 milijuna kuna općinama Imotske krajine i Gradu Imotskom: - Ono što je izuzetno bitno jest da je ovih 6 milijuna kuna namijenjeno većinom izgradnji cesta, komunalnih akcija, dječjih vrtića općinama i gradovima. Sredstva su od velike pomoći, ali je bitnija stvar da smo došli pogledati listu projekata za intervencijski plan. Radi se o 150 milijuna kuna iz programa integriranih ulaganja, što znači da to moraju biti projekti koji integriraju cijelu Imotsku krajinu, koji su razvojni i koji ciljaju na otvaranje radnih mjesta. Tu je napravljen značajan iskorak - rekao je Pavić, dodajući da će dati sve od sebe da projekti koji prođu proces okrupnjivanja budu financirani.

Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić je izrazio zadovoljstvo što se planirana sredstva odnose na integrirano područje, šire od grada Imotskog, pa i od područja općina Imotske krajine.  - To je nešto zbog čega smo danas ovdje okupili i u što želimo i dalje ulagati. Svima zahvaljujem na dobroj suradnji i izražavam opće zadovoljstvo zbog potpisivanja ovih ugovora - rekao je gradonačelnik te dodao da su on i načelnici spremni za daljnje razvijanje lokalnih zajednica kroz projekte koji su prezentirani.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić istaknuo je da će intervencijski plan i ovakve aktivnosti ministarstva promijeniti izgled Imotske krajine, naglašavajući sinergijsko djelovanje zajednice:  - Kada se pametno slože projekti i kada se zna što se hoće, uz simbiozu lokalnih prijedloga, regionalnu i državnu potporu stvari se mogu pomicati naprijed - rekao je Šošić.

Saborski zastupnik Ante Babić izrazio je zadovoljstvo jer su općine i grad shvatili bit ovih projekata: - Projekti ne bi mogli biti odobreni da ih općine i grad nisu napravili i to me uistinu veseli. Općine i Grad Imotski rade na dobrim projektima koji se mogu odobravati - naglasio je.

Kako smo ranije pisali, ukupna planirana sredstva ovoga Interventnog plana u visini oko 150 milijuna kuna iz financijske eomotnice EU za razdoblje 2021. - 2027. godina, idu u realizaciju postupno, već početkom 2021. godine, a odnose se na sve jedinice imotske lokalne samouprave koje pripreme potrebne projekte bilo za izgradnju infrastrukture, ili pak objekte koji će donijeti nova radna mjesta.