Nadbiskup Ante Jozić prije odlaska na dužnost nuncija u Bjelorusiji posjetio župana Blaženka Bobana

Nadbiskup Ante Jozić (53 godine) za svećenika je zaređen 1992. godine, govori devet stranih jezika. Kao predstavnik Svete Stolice djelovao je u Indiji, Moskvi i Hong Kongu. Početkom prošle godine Sveti Otac ga je imenovao apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti. Nakon nesreće koju je doživio u travnju 2019., i dugog oporavka po Božjoj milosti i zagovoru Gospe Sinjske, mons. Ante Jozić je 16. rujna ove godine u Solinu zaređen za biskupa. Naslovni je nadbiskup Cisse. Papa Franjo ga je u svibnju ove godine imenovao apostolskim nuncijem u Bjelorusiji. Sada je potpuno spreman za preuzimanje te važne dužnosti, te je prije odlaska iz Hrvatske posjetio župana Splitsko-dalmatinske županije, Blaženka Bobana.

Od otprilike 9,5 milijuna stanovnika Bjelorusije, njih 20-ak % su katolici. Katolička crkva je organizirana u četiri rimokatoličke i jednu grkokatoličku biskupiju. - Uz Rusiju, ima država koje dosta utječu na Bjelorusiju, kao što su Poljska i Litva. No većinska crkva je Pravoslavna, ruskog patrijarhata - kazao je nadbiskup Jozić, te dodao da će rad na jedinstvu kršćana biti jedna od njegovih važnijih uloga. Nedavno je u jednom razgovoru nuncij Jozić kazao: - Radim za Svetu Stolicu, ali ću uvijek ostati Hrvat i dio ovoga naroda, za njega ću uvijek raditi. Tako me ljudi i prepoznaju i cijene. Nuncij ne krije ponos na svoj rodni Trilj i župu sv. Mihovila, na Svetište čudotvorne Gospe Sinjske, na Cetinsku krajinu i cijelu Dalmaciju.

Župan Boban je zahvaljujući nunciju Joziću na posjetu, kazao s kolikim ponosom i s kakvom emocijom je, kao vjernik i nekadašnji gradonačelnik Grada Solina, doživio njegovo biskupsko ređenje u novosagrađenoj, tek blagoslovljenoj crkvi Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. - Uz sve dužnosti koje Vas očekuju, znam da ćete na neki način u Minsku i Bjelorusiji biti i "veleposlanik" Splitsko-dalmatinske županije, najljepšeg kutka "zemaljske balote". Kao i za vrijeme Vašega oporavka, pratit će Vas naše molitve - kazao je župan.

U razgovoru su se župan i nadbiskup prisjetili i drugih hrvatskih nadbiskupa u diplomatskoj službi Vatikana: mons. Nikole Eterovića, nuncija u Berlinu u Njemačkoj, mons. Petra Rajiča, nuncija u Litvi, i mons. Martina Vidovića. Na prijemu za nadbiskupa, uz župana Bobana, nazočili su i zamjenik župana Luka Brčić i pročelnik kabineta Davor Pavić. Župan je nadbiskupu darovao sva tri izdanja knjiga o sv. Jeronimu, kojima je Županija (su)nakladnik i ciborij, a nuncij je darovao županu i njegovim suradnicima papine krunice i zanimljivu knjižicu, rječnik sv. Jeronima na ruskom jeziku.