NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI

Iz početne zamisli poticanja učenika na ratom stradalim područjima da se uključe na uređivanju okoliša kao jedne radne terapije protiv ratnih trauma nastao je hvale vrijedan projekt koji trenutno uključuje preko 400 kako srednjih tako i osnovnih škola. U razgovoru je istaknuto kako do sada najviše pobjednika njih čak šest je iz Splitsko-dalmatinske županije.

 Tijekom razgovora u Županiji istaknuto je kako je važno  da mladi ljudi znaju koliko je značajan životni prostor, a iz uređenja okućnica i vrtova može se iščitati kultura naroda. Cilj projekta je da školski vrt bude učionica na otvorenom u kojoj učenici uče ekološki uzgoj i zaštitu bilja. Ove godine potaknut je projekt „Buhač“, a cilj je obnoviti sadnju buhača – prirodnog insekticida. Oko 15-ak vrtova škola ,sa područja četiriju dalmatinskih županija , sada krase nasadi buhača . Dalmatinski buhač biljka trajnica prelijepih cvjetova iz porodice krizantema  se može prerađen upotrijebiti kao prirodni insekticid – u silosima za zaštitu žitarica te za zaštitu kućnih ljubimaca. U okviru projekta „ Buhač“ organiziran je otkup uroda. 

 Razgovoru u Splitsko-dalmatinskoj županiji bili su nazočni Mirna Dadić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Mate Patrlj, ravnatelj OŠ „Ostrog“ iz Kaštel Lukšića.

                                                                                            Marijana Šundov