Nova ulaganja - nova radna mjesta u Solinu, Brižinama i Komiži

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković  je danas (15. veljače) posjetila Splitsko-dalmatinsku županiju te je najprije dodijelila ugovor za provedbu projekta Rekonstrukcija i opremanje proizvodnog pogona poduzeća Petason i ugovor o izgradnji ribarske luke Komiža, nakon čega je održala sastanak s Upravom šuma Podružnice Split. 

Zdravko Plazonić, direktor tvrtke Petason je u izjavi za novinare istaknuo: - Sve investicije koje smo do sada imali, a u ovih 17 godina koliko smo na ovoj lokaciji bilo ih je 110 milijuna kuna,  zapravo su uložene u opremanje i podizanje standardizacije tehnoloških projekata. Mi smo u branši koja proizvodi hranu i kao takva zahtjeva visoke standarde. U konstantnom smo kontaktu sa privatnom proizvodnjom kao podlogom mesoprerađivačke industrije kroz kooperantski odnos.

Gradonačelnik Grada Solina, Dalibor Ninčević nije krio zadovoljstvo novim uspjehom još jedne tvrtke koja posluje na području Solina: -Izražavam zadovoljstvo što se nalazimo u krugu firme Petason koja uspješno posluje već 30 godina i jedna je od vodećih proizvođača u svojoj djelatnosti. Ova tvrtka iznimno je važna za grad Solin, ne toliko po svojoj veličini koliko po tome što je jedna od rijetkih koja je društveno odgovorna. Vjerujemo da će i ovih 17 milijuna kuna biti uloženo u unaprjeđenje proizvodnje i djelatnosti tvrtke Petason.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je zadovoljna viđenim, istaknula: - Ova tvrtka već od prije koristi sredstva iz programa ruralnog razvoja, kao i sredstva za obnovljive izvore energije. Od ukupnog dijela dodijeljenih sredstava u iznosu od 17 milijuna kuna tvrtki Petason, ministarstvo sufinancira 8.4 milijuna kuna.

Župan Blaženko Boban, zadovoljan angažmanom cijele Vlade RH na području SD županije, je pohvalio i ovaj projekt i ostale koji se kvalitetno pripremaju za dobivanje sredstava iz EU fondova: - Drago mi je da se ministarstvo uključilo u pomaganje tvrtkama sa područja Splitsko dalmatinske županije što je vidljivo i iz današnjeg potpisa ugovora sa tvrtkom Petason. Vjerujem da i ovaj korak i trud tvrtke Petason prepoznati i oni koji nisu do sada imali prilike koristiti europska sredstva, natjecati se i kvalitetnim projektima osigurati sredstva za svoje tvrtke. Industrija općenito vrlo je važna, poglavito prehrambena industrija, što na području  Splitsko dalmatinske županije, posebno u turističkoj sezoni, dolazi do izražaja.

Ovim projektom je predviđeno opremanje dijela proizvodnog pogona Petason d.o.o. tako da se oformi prostor za proizvodnju fermentiranih te toplinski obrađenih kobasica, za što je potrebna djelomična rekonstrukcija jednog dijela proizvodnog pogona. Uz ulaganja u infrastrukturu i zgrade, planira se i nabavka teretnih vozila s hladnjačom radi lakše, sigurnije  i brže distribucije proizvoda. Nova ulaganja će za početak omogućiti otvaranje 4 nova radna mjesta.

            Uskoro početak radova na ribarskoj luci u Komiži

            Nakon tvrtke Petason, u vijećnici Senata splitskog Sveučilišta, ministricu su dočekali Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split i Tonka Ivičević, gradonačelnica Komiže, kojima je ministrica Vučković svečano dodijelila Odluku o izgradnji ribarske luke u Komiži. Naime, u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. - 2021. godine, Lučka uprava Split kao nositelj projekta je dovela do kraja projekt koji će se izvoditi u sedam faza, a s današnjim danom počinju teći rokovi prve faze koja predviđa uređenje primarnog luka dugog oko 80 metara, operativne obale u korijenu primarnog luka u dužni oko 54 metra te operativne obale istočno od korijena lukobrana u duljini oko 90 metara, s predviđenim uređenjem prometnih površina te instalacijama u zaleđu obalnog zida. To će omogućiti privez ribarskih brodova, iskrcaj ribe izravno na obalu te njeno vaganje i ukrcaj u rashladna vozila u najmanjem mogućem vremenu.

- Prva faza provedbe ovoga značajnog projekta za ribare grada Komiže, otoka Visa i naše županije, iznosi 37 milijuna kuna troškova, a što će to značiti za sve nas mogli smo se uvjeriti i na primjeru već dovršene luke u Brižinama, koja je početkom ožujka spremna za tehnički pregled - kazao je ravnatelj Lučke uprave Split, Vice Mihanović, te dodao će buduća ribarska luka  u Komiži, uz proizvodnju leda, prostor za popravak ribarskog alata, uređaje za iskrcaj ribe, za skladištenje i sušenje. - Težak je poziv ribara. Svaki novi dan je nova neizvjesnost jer im nitko ne jamči plaću na kraju mjeseca, iako rade često u teškim vremenskim uvjetima. To je bio naš motiv da se kao Lučka uprava upustimo u ovaj projekt - kazao je Mihanović.

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivičević je izrazila zadovoljstvo što su se u najudaljenijoj lokalnoj jedinici, u Komiži, u jednoj godini dogodila dva velika projekta: Geoprojekt Biševo Vis i ribarska luka, geostrateška luka za ribare u Komiži. Čekali smo deset godina i, evo dočekali početak realizacije ovoga, za nas strateškog projekta.

Župan Blaženko Boban je istaknuo zadovoljstvo izgradnjom ovih dviju ribarskih luka, u Brižinama kod Kaštela i u Komiži, naglasivši: - Eko proizvodnja hrane, bilo iz mora, bilo sa zemlje iz naše Zagore, može biti na stolu naših turista u najkraćem mogućem vremenu što je ogromna komparativna prednost našega turizma. Uz simbiozu s Geoparkom Biševo, ribarska luka u Komiži će biti magnet budućim turistima - kazao je župan Boban.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je zahvalila županu Bobanu, gradonačelnici Ivičević, ravnatelju Luke Mihanoviću i svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovih vrijednih projekata. - Maksimalna potpora u iznosu oko 37 milijuna kuna (cca. 5 milijuna eura) samo u prvoj fazi realizacije ovoga projekta je dio ukupnih sredstava koje povlačimo iz EU fondova u okviru "Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. - 2021. godine ", vrijednog 348 milijuna eura. Komiža ima poseban, možda i najveći značaj za ribarstvo istočnog Jadrana. Riječ je o rješavanju sprečavanja konflikta između ribarstva i turizma, rješavanju potreba lokalnog stanovništva - istaknula je ministrica Vučković

Nakon Sveučilišta, ministrica Vučković je otišla na radni sastanaka u zgradu Uprave Šumskog područja Split, gdje je domaćin bio voditelj Uprave Ivan Melvan.

U pratnji ministrice, danas su u Splitu bili Šime Mršić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i Zdravko Barać, pomoćnik ministrice.