Nova vozila za ispostave hitne medicine Omiš, Trogir, Kaštel Stari i Imotski i sanitetska vozila za ispostave u Vrgorcu i Splitu

Dana  (26. siječnja) je župan Boban ispred zgrade u kojoj se sada nalazi uprava županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, predao ključeve četiri vozila HMP za ispostave HMP Omiš, Trogir, Kaštel Stari i Imotski, te ključeve pet sanitetskih vozila za ispostave u Vrgorcu i Splitu.

Župan Boban je i ovu prigodu iskoristio kako bi zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima za sve što čine za sve naše građane: -Županiji je oduvijek  važna obučenost, spremnost i tehnička opremljenost svih naših žurnih službi, prije svega našega Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Svima je jasno kako je životno važno održati stalnu ljudsku i tehničku pripravnost da se djeluje u okviru tzv. "zlatnog sata". Naglašavam da je vozni park naše HMP najmlađi u RH. U ovakvim prigodama sam zato posebno radostan, poglavito sada, u novim uvjetima i okolnostima pandemije, u kojima su se brojni naši sugrađani mogli i osobno uvjeriti što nam znači brzina, obučenost i spremnost na potpuni angažman naših liječnika, medicinskih sestara i svih zdravstvenih djelatnika. Stoga je i današnji čin simboličnog uručivanja ključeva ravnatelju HMP, dr. Leu Luetiću, prava prigoda za iskazati našu osobnu, građansku zahvalnost i priznanje institucija svim našim zdravstvenim djelatnicima za njihovo nesebično sebedarje i potpunu predanost poslu kroz 2020. i sve prijašnje godine. Povratne informacije s terena su samo pohvale građana za brzinu, stručnost i profesionalnost vozača HMP, liječnika i cijelog medicinskog osoblja - kazao je župan, te je posebno zahvalio  vozačima, sanitetskim tehničarima i liječnicima HMP-a.  - Nabava ovih devet vozila, vrijednih više od 4 milijuna 144 tisuće kuna iz decentraliziranih sredstava, su kontinuitet naših nastojanja za neprestanom obnovom voznoga parka naše hitne medicinske pomoći. Ne treba ni naglašavati koliko je to potrebno za sigurnost, kako vozača, tako i pacijenata, korisnika usluga ZHMP - dodao je na kraju obraćanja novinarima župan Boban ističući ponos što županijski ZHMP ima u prosjeku najmlađi vozni park u RH.

Ravnatelj ZHMP, dr.  Leo Luetić je zahvalio županu i suradnicima na kontinuiranoj brizi za sigurnost i stvaranje boljih uvjeta za rad djelatnika hitne medicinske pomoći, te je iznio tehničke pojedinosti o vrijednosti i opremljenosti vozila: - Zavodu za hitnu medicinu SDŽ isporučeno je koncem 2020. godine 9 novih vozila, 4 za hitnu medicinu i 5 za sanitetski prijevoz. Trenutno se u vozila  ugrađuju Tetra UKV uređaji i GPS uređaji te će biti spremna za rad početkom veljače.  Riječ je o 4 vozila Volkswagen Transporter Furgon  2.0 TDI, s povišenim krovom i većim bočnim vratima i 5 vozila CITROEN JUMPER FURGON 33 L2H2 2.2 l Blue HDi.  Sva 4  vozila za hitnu imaju FERNO transportnu medicinsku opremu. Sva vozila je isporučila zajednica ponuditelja UPGRADE d.o.o., PORSCHE CROATIA d.o.o.  i INEL – MEDICINSKA TEHNIKA d.o.o.  Vozila za hitnu medicinu koštala su 1.920.000,00 kuna bez PDV-a ili 2.401.000,00 kuna s PDV-om. Svih 5 vozila za sanitetski prijevoz ima MEBER transportnu medicinsku. Vozila je isporučio CIB COMMERCE, a koštala su 1.395.000,00 kuna bez PDV-a odnosno 1.743.750 kuna s PDV-om. Sav potreban iznos od 4.144.750,00 kuna  osiguran je iz decentraliziranih sredstava Splitsko-dalmatinske županije - nabrajao je dr. Luetić, te na koncu dodao gdje će vozila biti raspoređena: - Prema planu obnavljanja voznog parka Zavoda za hitnu medicinu SDŽ  vozila za hitnu medicinu su planirana za ispostave hitne medicine Omiš, Trogir, Kaštel Stari i Imotski. Vozila za  sanitetski prijevoz su planirana za Ispostavu hitne medicine Vrgorac 1 komad i četiri komada za ispostavu hitne medicine Split za jedinicu SP za prijevoze prema udaljenim destinacijama - rekao je dr. Luetić, dodajući kako se godišnje obavi oko 65 tisuća sanitetskih prijevoza i oko 5 tisuća hitnih intervencija, ponosno ističući da županijski ZHMP ima najmlađa vozila u prosjeku u RH. Najstarije vozilo je u sanitetskom prijevozu, staro oko 7-8 godina.