Obilježena 29. obljetnica akcije Peruća


Polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen obilježja poginulom Anti Buljanu obilježena je 29. obljetnica akcije Peruća, kojom je spriječena ogromna katastrofa koja je mogla nastati potapanjem naselja nizvodno niz rijeku Cetinu. Prisjećajući se toga dana prije 29 godina, tadašnji zapovjednik 126. brigade Zdravko Škarpa navodi kako je to područje bilo pod zaštitom Ujedinjenih naroda. "Četnici su na današnji dan krenuli iz pravca Vrlike i zauzeli ovo područje. Bili smo iznenađeni jer smo mislili da će UNPROFOR bolje reagirati. Ipak smo se uspjeli organizirati te izvršiti jedan odlučni napad artiljerijom i pješadijom te smo uspjeli spasiti okolna sela. Nažalost, nismo uspjeli spriječiti miniranje brane", prisjeća se Škarpa.

Župan Boban istaknuo je kako bi današnju godišnjicu trebali obilježavati svi stanovnici koji žive nizvodno niz rijeku Cetinu. "Uistinu je ovo dan spasa zahvaljujući tim hrabrim ljudima. Ni zamisliti ne možemo što bi se dogodilo da ti hrabri momci nisu napravili ovaj herojski pothvat", rekao je župan, dodavši da je taj događaj bio prekretnica u Domovinskom ratu. "To je pokazalo junačko srce koje se prelilo u junačka srca hrvatskih branitelja na području cijele domovine te im dalo dodatni elan za potpuno oslobađanje Republike Hrvatske", zaključio je Boban.

U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade. Srbi su pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića aktivirali 30 tona visokobrizantnog razarajućeg elsploziva TTNT kojega su prethodno postavili u samu unutrašnjost brane Peruća.