ODRŽANI DANI HRVATSKOG TURIZMA

Na Danima hrvatskog turizma, koje je otvorio ministar turizma Damir Bajs,  okupilo se više od tisuću sudionika iz turističkih djelatnosti od kojih se čulo da za iduću godinu imaju velika očekivanja od hrvatske Vlade, kako u donošenju mjera za potporu turističkom sektoru, tako i u pripremanju zakonodavnih okvira koji će riješiti dugogodišnje probleme u turizmu.

Ministar je u najavi programa Ministarstva turizma posebno istaknuo aktualnu provedbu programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu koja podupire promociju turističkih zvanja. Naglasak je stavio i na programe u pripremi, poput potpora obnovi putničko-izletničkih brodova, kao i bespovratne potpore turistički nerazvijenim područjima Hrvatske.

Tijekom trodnevne manifestacije održani su  zanimljivi susreti i radni sastanci strukovnih udruga u turizmu, hrvatski hotelijerski forum, skup o razvoju wellness turizma, kao i sastanci savjeta za kongresnu i insentiv djelatnost, te savjeta za kulturni turizam. Održan je i  međunarodni stručni skup europskih autoklubova, te sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, kao i radionica direktora predstavništava HTZ-a u inozemstvu s predstavnicima hrvatskog turističkog gospodarstva. Uz sastanak Poslovnog kluba kulturnog turizma, održan je  niz skupova o pustolovnom turizmu, projektiranju sigurnosti u turizmu, te destinacijskom menadžmentu kompanija. Priređen je i niz dodatnih zabavnih i poučnih programa o izazovima novih tehnologija u turizmu, atraktivnih radionica i prezentacija, a Ministarstvo turizma predstavilo je desetak svojih novih programa poticaja razvoju turističkog sektora.

Dani hrvatskog turizma završili su  dodjelom nagrada i priznanja u akcijama ocjenjivanja kvalitete hrvatskih turističkih odredišta, tvrtki i pojedinaca u akcijama „Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2008.“, koju provodi Hrvatska radiotelevizija u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom i „Plavi cvijet“, te “Zeleni cvijet“ i „Djelatnik godine“, koju provodi Hrvatska turistička zajednica.

Pobjednici Plavog cvijeta 2008. su: u kategoriji gradova Rovinj, Split i Rab; u kategoriji općina Bol i Primošten te Vrsar; u kategoriji mjesta Veli Lošinj, Mlini i Rabac.

U ime Splitsko dalmatinske županije skupovima su prisustvovali pročelnik za turizam Splitsko – dalmatinske županije gospodina Joško Stella i direktor Turističke zajednice Županije Splitsko dalmatinske gospodin Mili Razović.