Otoci će imati zasebnu omotnicu na kojoj će se moći natjecati bez konkurencije iz kopnenog dijela


Panelisti iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Splitsko-dalmatinske županije, otočni koordinatori i čelnici otočnih gradova i općina danas su na konferenciji o budućnosti Europe govorili o budućnosti hrvatskih otoka. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo je kako će otoci imati svoju zasebnu financijsku omotnicu. "Na nju će se moći prijaviti samo otoci i neće im moći biti konkurencija bilo tko iz kopnenoga dijela Republike Hrvatske. Mi smo uz Finsku jedina država koja ima svoj zakon o otocima", rekao je župan Boban. Posebno je istaknuo pozitivne demografske podatke koji dolaze s otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Naime, otoci u SDŽ su u demografskom plusu za 1,2%.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak naglasila je kako ulaganja moraju uključiti promišljanja o odnosu prema prirodi. "Moramo sve snage upotrijebiti u razvoj kvalitete života na otocima. Ovih dana vrlo važna tema su klimatske promjene. Svako daljnje ulaganje u kvalitetu života i održivost resursa mora uključiti promišljanje o prirodi i prirodnom okruženju", izjavila je ministrica.

Eurozastupnica Sunčana Glavak, koja je i organizatorica ove konferencije, rekla je kako će zaključci s današnje konferencije biti implementirani na digitalnu platformu Europske komisije. "Želimo da neposredan pristup bude uključen u buduće zakonodavne akte s razine EU i to je intencija našeg susreta. Sve to bit će implementirano na zajeedničku digitalnu platformu te će to biti doprinos iz Republike Hrvatske konferenciji o budućnosti Europe", izjavila je Glavak.