Otvoren Muzej masline na Klisu u sklopu Ethno-agro parka Stella Croatica

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić u petak, 21. svibnja 2021. godine, posjetila Splitsko-dalmatinsku županiju, kada  je u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joška Stelle, otvorila Muzej masline u Klisu te uručila ugovore o potpori iz Programa ruralnog razvoja dijelu korisnika, pri čemu je ukupna vrijednost odobrene potpore putem šest novih ugovora veća od 3,1 milijun kuna.

Muzej masline nalazi se u sklopu kompleksa Ethno agro park Stella Croatica, koja je u vlasništvu obitelji Polić. Muzej uz ostalo pruža informacije o povijesnom razvoju maslinarstva na tim područjima, morfologiji i sortama maslina, načinu branja i prerade, skladištenju maslinovog ulja te uči posjetitelje i kako kušati i prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje, kakve su prednosti maslinova ulja za zdravlje, itd.

Po podacima koje je iznijela ministrica poljoprivrede, na području Splitsko-dalmatinske županije je 2600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja se bave maslinarstvom na 3500 hektara.

Ministrica Vučković je najavila kako će ponovno biti raspisan i natječaj za maslinare i za preradu te podsjetila da u Splitsko-dalmatinskoj županiji rade 42 uljare.

Otvarajući muzej Vučković je uz ostalo istaknula kako vlada i državna administracija nastoje što veći dio svojih aktivnosti posvetiti poticanju  i davanju odgovarajućih potpora poduzetničkim projektima kroz Program ruralnog razvoja, te je kazala: - Veseli me što mogu reći da je u ovoj županiji ugovoren niz vrlo vrijednih projekata osobito onih koji se odnose na male i mlade poljoprivrednike, a u ovom slučaju kod tvrtke Stella Mediteranea imamo ugovorene projekte iz jedne od najboljih i najefikasnijih mjera programa ruralnog razvoja koji se odnosi na podizanje dodane vrijednosti prerade. Lijepo je na ovaj način iz poljoprivredne djelatnosti doći do turističkog prezentiranja te na pravi način spojiti Primorje i Zagoru.

Direktor Ethno agro parka Stella Croatica Andrija Polić je, govoreći o povećanju potrošnje maslinovog ulja kod domaćeg stanovništva, istaknuo kako u suradnji sa županijom rade i niz edukativnih radionica. Do kraja 2019. godine na edukaciji o maslini i maslinovom ulju te pripremi dalmatinskog kruha ispod peke na njihovom je imanju bilo ukupno 3500 učenika.

Obitelj Polić na svom imanju na području Klisa, osim muzeja masline, ima i etno selo, mediteranski vrt, konobu, tvornicu u kojoj ručno proizvode svoje slastice, ali i prirodne kozmetičke proizvode, kao i botaničku zbirku, a uz ostalo organiziraju i kulinarske radionice, degustaciju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, prezentacije i izlete. Otvaranjem  muzeja, Stella Croatica zaokružuje svoju cjelovitu ponudu turistima, učenicima i svim posjetiteljima.

Nakon prigodne svečanosti otvorenja Muzeja masline, upriličeno je potpisivanje  šest ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja, a odnose se na obnovljive izvore energije, nepoljoprivredne djelatnosti poput ruralnog turizma ili pružanja različitih usluga te zbrinjavanje stajskog gnojiva.

Potpore su ukupno vrijedne 3,1 milijun kuna, a među dobitnicima se našla i jedna braniteljska zadruga koja ima veći broj grla i bavi se preradom, dok se ostali korisnici bave biljnom proizvodnjom. Dio njih širi djelatnost na neke nepoljoprivredne prateće grane, a drugi žele povećati svoj dohodak korištenjem obnovljivih izvora energije.

Župan Boban je, iskazujući zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, istaknuo: - I dosad smo u Splitsko-dalmatinskoj županiji posvećivali posebnu  pažnju razvoju poljoprivrede na području cijele županije, osobito  na otocima i u Zagori, kroz različite programe i poticaje, ali tu svakako ima puno prostora za još veće, rekao bih strateške projekte koje u skoroj budućnosti planiramo provesti. Za strateške projekte kao što su navodnjavanje i odvodnjavanje Sinjskog, Imotsko-bekijskog  i Vrgoračkog polja, potrebna je suradnja svih razina vlasti i pomoć Vlade RH, te otvaranje mogućnosti povlačenja novca iz EU fondova za razdoblje 2021.-2027. Naše službe pripremaju svu potrebnu dokumentaciju, te mogu kazati da će naš fokus, uz razvoj turizma, korištenja obnovljivih izvora energije, biti na pomaganju naših brojnih uspješnih OPG-ova, uz razvoj cijele infrastrukture potrebne za plasman  zdrave ekološke hrane i njezino daljnje brendiranje za EU tržište - kazao je župan Boban.

Na koncu treba podsjetiti da su do sada za područje Splitsko dalmatinske županije iz Programa ruralnog razvoja ugovorena vrijednost, odobrene potpore u iznosu većem od 713 milijuna kuna, od čega je već isplaćeno više od 471 milijun kuna. U sklopu Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela, s ciljem podizanja kvalitete života u ruralnim krajevima, ugovorena su 72 projekta u vrijednosti većoj od 190 milijuna kuna, što uključuje 18 ulaganja u dječje vrtiće, 11 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju  i pročišćavanje otpadnih voda te 6 ulaganja u građenja nerazvrstanih cesta.
 

(foto: dalmatinski portal)