Otvoren obnovljeni Muzej Cetinske krajine

Danas (petak, 16. travnja) je posjetiteljima ponovno otvoren obnovljeni Muzej Cetinske krajine.

Tom prigodom župan Blaženko Boban je kazao: Razlika između muzeja u manjim i većim gradovima je ta što u manjim gradovima narod živi uz i za svoj muzej. Zahvaljujem ravnateljici Muzeja Dariji Domazet i njezinom timu što su živjeli obnovu ovoga muzeja kojega je osnivač SD županija. Mi smo osnivači još nekoliko muzeja na području županije, ali smo na ovaj posebno ponosni jer  Sinj i Cetinska krajina zaista jesu inspiracija pokretne i nepokretne baštine. Ovdje se baština živi svakodnevno. Na ovom području imamo neiscrpno vrelo istraživanja vlastite povijesti - bio je nadahnut župan Boban. Dodao je da je početak obnove muzeja koincidirao s početkom njegova mandata na čelu županije i da se završetak radova poklopio s okončanjem mandata "na ponos i osnivača, djelatnika muzeja i svih stanovnika Cetinske krajine", kazao je župan.

Izaslanik ministrice Nine Obuljen Koržinek na današnjoj svečanosti, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak je kazao da će ovaj Muzej koji obilježava 65 godina od utemeljenja puno značiti u ponudi kulturnog turizma ne samo Sinja i Cetinske krajine, nego puno šire.

Na svečanom otvaranju  u novoobnovljenoj zgradi Palacine posjetiteljima je predstavljen dio povijesnog sklopa s tvrđavom Kamičak koji je većim dijelom izgrađen i renoviran kroz projekt ‘Sinj u sridu’. Novi stalni postav prezentirat će prirodoslovnu, arheološku, povijesnu, etnografsku, umjetničku, kulturno-povijesnu i drugu baštinu Sinja i Cetinske krajine. Daria Domazet, ravnateljica muzeja kaže  kako je riječ o sasvim drugom postavu od ranije viđenog.

Autori novog postava su djelatnici Muzeja Cetinske krajine, Danijela Petričević BanovićAnđela VrcaAnita Librenjak i Daria Domazet. Autori prostornog i vizualnog rješenja stalnog postava su dizajner Damir Gamulin, arhitekt Antun Sevešek te ilustrator Petar Radović.