Župan primio veleposlanika Japana Nj. E. Keiji Takiguchia

Na svom 25. putovanju oko svijeta školski brod Obalne straže Japana je prvi put posjetio Republiku Hrvatsku. Ove godine obilježavamo i 25.-tu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske.

Župan Blaženko Boban je, sa zamjenikom župana Lukom Brčićom i pročelnikom Damirom Gabrićom, tim povodom u zgradi županije primio izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Japana u RH, Nj. E. Keiji Takiguchia i zapovjednika školskog japanskog broda „Kojima“, kapetana Hironobu Tonozakia sa suradnicima.

-Večeras s nestrpljenjem očekujemo utakmicu reprezentacija Hrvatske i Argentine, pa u tom ozračju čestitam i vama na prvoj pobjedi Japana na svjetskom prvenstvu u Rusiji. I poželio bih vidjeti Hrvatsku i Japan u finalu svjetskog prvenstva u Moskvi- relaksirajuće je župan Boban započeo današnji službeni prijem, dodajući: - Sutra na brodu „Kojima“ ćemo nastaviti razgovor, zajedno sa savjetnikom japanskog premijera, o mogućnostima suradnje između Splitsko-dalmatinske županije i Japana. Kada netko radi precizno, ustrajno, brzo i predano kod nas se kaže da je isti Japanac, a to bih uistinu iskreno i poželio što većem broju naših sunarodnjaka, da vas oponašaju u pristupu poslu. Došli ste u najveću i najljepšu hrvatsku županiju iz koje ćete, uvjeren sam, ponijeti najljepše uspomene te na kraju svoga putovanja kazati da je uistinu najljepše bilo upravo ovdje. Imamo što od vas učiti, kao prvo u području IT tehnologija u kojima želimo biti najbolji u Hrvatskoj. Znam i za neke primjere suradnje hrvatskih i japanskih poduzetnika u uzgoju, preradi i izvozu tune u Japan, ali se nadam još puno boljoj suradnji na svim područjima – kazao je župan Boban.

Japanski veleposlanik Nj. E. Keiji Takiguchi je zahvalio na lijepim riječima dobrodošlice njemu osobno i školskom brodu Obalne straže Japana. Zahvalio je županu Bobanu što ga je podsjetio na svete mise koje se održavaju svake godine u zagrebačkoj katedrali u znak sjećanja na sve žrtve strašnog zemljotresa u Japanu.

-Sutra je za zapovjednika i posadu broda „Kojima“ poseban dan jer će imati prigodu ugostiti divne i srdačne građane Splita kojima će predstaviti dio japanske kulture, povijesti i tradicije. Posebno me raduje što će nam svojim dolaskom čast ukazati župan Splitsko-dalmatinske županije. Nastavit ćemo razgovore o mogućnostima suradnje na svim poljima, a za sad ću samo kazati da je puno prostora za suradnju pred nama jer je Hrvatska na 42. mjestu po trgovinskoj razmjeni sa zemljom koja je treća u svijetu po GDP-u. Zato želim ostati u redovitom kontaktu s Vama župane i s Vašim suradnicima.

Na kraju se biranim riječima zahvale županu i suradnicima obratio zapovjednik broda kapetan Hironobu Tonozaki.