Potpisan sporazum o suradnji na poticaju zelenog poduzetništva

Sporazum o suradnji u provedbi Programa poticanja zelenog poduzetništva su potpisali župan Splitsko-dalmatinske Ante Sanader, direktor Regionalne razvojne agencije (RRA) Srećko Radnić i zamjenik stalnog predstavnika UN-ovog programa za razvoj u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti.

Program poticanja zelenog poduzetništva pokrenuo je projekt COAST, koji provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u suradnji s četirima dalmatinskim županijama - Zadarskom, Šibensko-kninskom, Splitsko-dalmatinskom i Dubrovačko-neretvanskom, te njihovim razvojnim agencijama. Ukupno je vrijedan 2,5 milijuna, a od toga je 600.000 namijenjeno za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Program osigurava potporu za projekte i poduzetničke ideje u turizmu, poljoprivredi, ribarstvu i marikulturi te zaštiti prirode i okoliša. To se u prvom redu odnosi na ponudu eko i ruralnog turizma, razvoj ekološke poljoprivrede, uzgoj autohtonih sorti i pasmina, školjkarstvo i sl. Program je otvoren za sudjelovanje svim poljoprivrednim proizvođačima, poduzetnicima, zadrugama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, tvrtkama, udrugama, javnim ustanovama te gradskim i općinskim upravama s obalnog područja sve četiri dalmatinske županije.

"Zeleno poduzetništvo" ima značajnu ulogu u održivom razvoju županije. Uspostavom ovog Programa, svi zainteresirani za zeleno poduzetništvo i očuvanje prirode imat će pravo aplicirati na sredstva iz Programa, a odabranim će se projektnim idejama osigurati tehnička pomoć u razradi projektnih njihovih prijedloga, uključujući i pomoć u apliciranju na druge izvore financiranja, te financijska pomoć u obliku darovnica ili u formi djelomične garancije za kredite.