Povijest Domovinskog obrambenog rata kroz 308 znakovlja i 55 zastavica postrojbi HV-a

 

Nekoliko dana prije odlaska u zasluženu mirovinu, dugogodišnja djelatnica najprije regionalne Uprave MORH-a za pitanja branitelja, kasnije Ureda za branitelje u Državnoj upravi i na koncu istog tog ureda ali sada pri Splitsko-dalmatinskoj županiji, Vlasta Filipović je odlučila je Muzeju Domovinskog rata u Splitu, predati dva velika panoa sa znakovljem i zastavicama brojnih postrojbi HV-a.

Župan Blaženko Boban, i sam hrvatski branitelj, je biranim riječima govorio o ovom neobičnom činu kolegice Filipović i njezinih suradnica Lidije Brdar, Marijane Baković i Ivanke Mamić. One su za vrijeme i nakon Domovinskog rata, dok su obilazile teren ili u uredu, dok su rješavale različita pitanja hrvatskih branitelja, brižno skupljale jednu po jednu zastavicu, jedan po jedan znak-simbol postrojbi naših ratnika.

- Nije ovdje riječ samo o hobiju ili pukom kolekcionarstvu. Vlasta je sa svoje tri kolegice na ovaj način pokazivala brigu i ljubav spram žrtve naših branitelja. Mnogi od ovih znakovlja su istinski rariteti koje više nemaju ni sami branitelji koji su ih nosili na svojim odorama, pa je ovo uistinu lijepi dar našemu Muzeju Domovinskog rata. One su doslovno škaricama skidale s braniteljskih odora i opšivale znakove, prikupljale zastavice i simbole, koje su uglavnom dizajnirali i izrađivali sami branitelji. Siguran sam da će Vlasta i nakon odlaska u mirovinu kroz koji dan, vraćati se kako bi svojim bogatim iskustvom i savjetima pomogla kolegama i kolegicama koje će se nakon nje baviti pitanjem branitelja u županijskom upravnom odjelu za branitelje. Zato joj od srca zahvaljujem i predajem simbolični dar za godine predanog rada i ovaj neobični poklon našemu Muzeju - kazao je župan Boban.

Nakon župana biranim riječima od kolegice Filipović oprostio se i zahvalio joj je pročelnik upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, Damir Gabrić koji je s Vlastom jedno vrijeme dijelio i postrojbu, 6. DP HV-a. Župan Boban i pročelnik Gabrić su zahvalili ravnatelju Muzeja Mateju Gabrilu kao i hrvatskim braniteljima Ivici Bubiću, Zoranu Buzdovačiću i Marku Rogiću, koji su zdušno pomagali pri realizaciji današnje primopredaje ove značajne donacije Muzeju.

Vlasta Filipović je kazala kako je sa svojim suradnicama godinama prikupljala ovo znakovlje i zastavice brojnih postrojbi HV-a, dok nije došla do današnje brojke: 308 znakova i simbola te 55 zastavica postrojbi. - Počeli smo još za vrijeme rata, pri obilasku ratišta, a onda još intenzivnije od 1994. godine, za vrijeme različitih seminara za branitelje ili natjecanja i druženja hrvatskih vojnih invalida. Htjeli smo na taj način iskazati poštovanje i zanimanje za naše branitelje, da ne bude samo "rad sa strankama", nego da se u uredu za branitelje osjete kao doma. Znale smo im doslovce s nogu, izravno s odore škaricama isjeći znakovlje, uzeti zastavicu i pribilježiti kako je znakovlje nastalo - kazala je gđa Filipović.

Na kraju se na ovoj vrijednoj donaciji koja na neki način, kroz znakovlje i zastavice postrojbi govori o povijesti Domovinskog obrambenog rata, srdačno zahvalio ravnatelj Muzeja Domovinskog rata, Matej Gabrilo.