Poziv na konferenciju za medije  u povodu održavanja FIRESPILL konferencije "UPRAVLJANJE KATASTROFAMA"

Pozivamo Vas na konferenciju za medije  u povodu održavanja

FIRESPILL konferencije

"UPRAVLJANJE KATASTROFAMA"

koja će se održati

21. listopada 2021. godine u 14.00 sati

u prostorijama Hotela Atrium, Domovinskog rata 49, Split,

uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

 

Sudionici konferencije za medije:

  1. Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije
  2. Jozo Sarač, ravnatelj i Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije
  3. Damir Gabrić,  pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava
  4. Krešimir Kuk , Seizmolog, Seizmološka služba Hrvatske 

 

Organizator dvodnevne međunarodne konferencije "Upravljanje katastrofama" je Splitsko-dalmatinska županija, Upravni odjel za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. Konferencija se održava u sklopu provedbe projekta FireSpill financiranog iz EU programa prekogranične suradnje INTERREG Italija - Hrvatska i okupit će 100-njak sudionika, predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti, razvojnih agencija, znanstvene zajednice, institucija i spasilačkih službi uključenih u rješavanje kriznih situacija iz Hrvatske i Italije.

Najistaknutija tema ovog skupa bit će potresi kao jedna od najaktualnijih recentnih kriza u obje zemlje, posebice u Hrvatskoj nakon potresa na području Zagreba i Banije. Navedeni događaji otvorili su niz stručnih rasprava i pitanja o trusnim područjima Hrvatske, mogućnostima predviđanja i načina preventivne zaštite od potresa do upravljanja krizom nastalom uslijed njegovih razornih posljedica.

O projektu FireSpill

Cilj projekta FireSpill je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti te povećavajući sigurnost hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima. 

Predviđeni proračun FireSpill projekta je 120 milijuna kuna, od čega se oko 65 milijuna kuna odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji u okviru kojih će se izgraditi najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe - Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva.