Predstavljen projekt Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i Civilnu zaštitu u Vučevici

 U hotelu Cornaro održana je danas konferencija za novinare o strateškom projektu uspostave Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu u Vučevici, Općina Klis . Novinarima su se obratiti: splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, ravnatelj Javne ustanove RERA Jozo Sarač, ravnatelj HVZ SDŽ Ivan Kovačić i voditeljica Projekta Helena Brčić.

-Ponosan sam na ovaj projekt- kazao je župan Blaženko Boban ističući kako ga posebno veseli što su se sve jadranske županije uključile u projekt.

Važno je što je projekt naših djelatnika RERA-e dobio na razini Europske unije izuzetno velike pohvale. Od ukupne vrijednosti projekta samo u našu županiju odlazi 65 milijuna kuna. U konačnici ćemo u Vučevici dobiti trenažni centar za sve vatrogasce s područja Jadrana i svih ovih županija – kazao je župan, te je istaknuo kako Splitsko-dalmatinska RERA radi izuzetno bitan i važan posao na području naše županije. Naša županija je u proteklog godini bila najbolja u Hrvatskoj po privlačenju sredstava iz Europske unije. Najveći dio posla za ta privlačenja odradila je upravo naša RERA i ovim im se putem od srca zahvaljujem – zahvalan je bio Blaženko Boban.

Ovaj projekt RERA-e i SD županije vezan je za prekograničnu suradnju INTERREG Italije i Hrvatske. Projekt okuplja ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske, a glavni nositelj joj je upravo Javna ustanova RERA S.D Ravnatelj RERA-e Jozo Sarač kazao je da je ovaj projekt jedan od najvrjednijih iz posljednjeg natječaja.

– Moramo smanjiti opasne vanjske utjecaj na ljudske živote. Ovo je potencijalno dobar gospodarski program – istaknuo je Sarač koji je naglasio važnost projekta za vatrogasce.

Vatrogasni zapovjednik na županijskoj razini, Ivan Kovačević naglasio je važnost ovog projekta za vatrogasne postrojbe diljem županije.

– Ovo nama puno znači. Svjedoci ste da svaki dan imamo različitih tipova intervencija, jer kako napreduje društvo i zajednica, tako isto mora napredovati i vatrogastvo.  Na jednome mjestu ćemo imati sve simulatore sa stalnim instruktorima, to će nam puno pomoći, najviše u taktičkom smislu, a to je za nas vrlo važno –  kazao je Kovačić.

Voditeljica projekta Helena Brčić rekla je da je ovaj projekt opširan i važan te je kratko objasnila kako će cijeli prostor izgledati.

– Riječ je o opširnom projektu iz kojeg ćemo samo jedan dio realizirati. Napravit ćemo zgradu na tri kata, ona će obuhvaćati i garažu za servisiranje vozila. Tu će se zadržavati vatrogasna vozila. Učionice i smještajni prostori poslužit će vatrogascima i ostalim interventnim službama za njihovu obuku i vježbe – zaključila je Brčić.

Sjedište centra će biti u Vučevici. Predviđeni proračun FIRESPLILL projekta je 120 milijuna kuna, od čega se oko 65 milijuna kuna odnositi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Projekt će trajati 33 mjeseca. Osim toga Centar za obuku i vatrogastvo imat će i svoju ispostavu koja će se nalaziti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u mjestu Kula Norinska.