Predstavljen projekt digitalne radiologije u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Danas (26. 3.) je u hotelu Cornaro predstavljen projekt digitalne radiologije uz pomoć koje će pacijenti svih ispostava Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije moći odraditi pretrage i imati nalaz u najkraćem mogućem vremenu  u svom mjestu stanovanja, kod svoje obiteljske liječnice odnosno liječnika.

Župan Blaženko Boban je istaknuo kako je ovaj projekt kojega su radili u tišini dugi niz godina došao svom kraju te da se primjena u praksi može uskoro očekivati.  - Naš je glavni cilj demografija, zadržati ljude na prostoru Dalmatinske zagore. U tom segmentu smo radili niz projekata. Možete imati materijalnih sredstava koliko god, ali ako nemate čovjeka, uzalud - kazao je župan, zahvaljujući ravnatelju županijskog Doma zdravlja Marku Rađi  i doktoru Dinu Cariću što je ovaj projekt danas  ugledao svijetlo dana kako bi ljudi mogli ostati na svom području, obavljajući sve radiološke preglede u blizini svog mjesta stanovanja.  - Za sve ovo o čemu govorimo trebali su nam i uređaji, tako da ćemo već sljedeći tjedan otvoriti ponude za 11 digitalnih radioloških uređaja, 4 digitalna mamografa i 4 digitalna ultrazvuka koji će biti raspoređeni u 12 naših ispostava. Naravno da na ovome nećemo stati jer smo u pripremi i cjelokupnog projekta „e – Dom zdravlja“ kako bi i svi drugi segmenti unutar zdravstva bili dostupni svakom čovjeku iz svih krajeva Splitsko dalmatinske županije - zaključio je župan.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa je podsjetio kako su prije devet godina krenuli s projektom jer je nedostatak kadra već tada bio prisutan.

- Ovo je kruna digitalizacije, da se u svim ispostavama nabavi oprema čime se zaokružuje projekt digitalizacije radiologije Doma zdravlja - rekao je Rađa, dodajući da niti jedna županija nema ovakav projekt. - Unatoč solidnom broju specijalizacija, realno se nije moglo  očekivati da će jedan radiolog u manjim sredinama provesti cijelo radno vrijeme. Struka je odredila da se okrećemo modernim tehnologijama, a bez takvih ulaganja ne možemo ni očekivati zadržavanje mladih obitelji u manjim sredinama - zaključio je Rađa.

Dr. Dino Carić prezentirao je što znači digitalizacija u praksi, naglašavajući: - Ovaj kontigent od 19 aparata nam omogućuje da zaokružimo jednu cjelinu i postignemo bazu koja je sada na europskoj i svjetskoj razini. Ovo je odskočna daska da kroz druge europske projekte razvijamo kliničku dijagnostiku i dalje, čime ćemo tercijarnu bolničku zdravstvenu zaštitu rasteretiti i u konačnici približiti mjestu stanovanja pacijenta. Ovi ultrazvučni uređaji imaju ogromni potencijal u zadržavanju novih radiologa.