Predstavljeni rezultati projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Lovret

Župan Blaženko Boban sudjelovao je danas u hotelu Cornaro na konferenciji za novinare Doma za starije i nemoćne osobe Lovret na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Energetska obnova zgrade Dom za starije i nemoćne osobe Lovret“.

Cilj ovog projekta je energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Lovret. Ukupna vrijednost projekta je 3.174.739,57 kuna a Splitsko-dalmatinska županija, kao osnivač doma Lovret, financirala je 60% njegove vrijednosti dok je 40% financirano sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu OP „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Razdoblje provedbe projekta bilo je od 16.10.2018. pa do 16.10.2020.

-Energetska obnova doma je važna ne samo iz estetskih nego i iz funkcionalnih razloga. Zato koristim prigodu zahvaliti prije svih ravnateljici doma, časnoj sestri Mirji Tabak koja uistinu može biti uzor odgovornog, savjesnog i predanog upravljanja jednim ovakvim objektom od opće, zajedničke koristi. Zahvaljujući njoj i ostalim djelatnicima doma, stotinjak korisnika doma će, nakon uspješno završene energetske obnove zgrade doma, nastaviti živjeti u još boljem i ljepšem, ugodnijem okruženju - kazao je župan, ne propuštajući još jednom podsjetiti novinare kako je Županija energetski obnovila 14 školskih zgrada, te da se ovih dana rješavaju imovinska-pravna pitanja i  priprema dokumentacija za obnovu domova za starije i nemoćne u Vukovarskoj i na Zenti u gradu Splitu. Spomenuo je župan i nastojanja županije oko izmještanja domova za sarije na područje dalmatinske Zagore, od Dragljana, preko Ciste Provo do  Vrlike.

Ravnateljica Doma Lovret, časna sestra školskih sestara franjevki, Mirja Tabak, je danas bila posebno sretna: -Projekt energetske obnove doma je počeo točno prije godinu dana i završen je u predviđenom roku. Zgrada doma će na ovaj način dobiti 80 % uštede energije i 84 % smanjenje CO2 emisije. Osim toga, 106 korisnika doma će živjeti u poboljšanim uvjetima života. Uz njih 106, djelatnici doma skrbe i o 140 korisnika centra za socijalnu skrb, svakodnevno pripremajući ručak za njih 85, a brinemo i o 55 korisnika koji žive po stanovima. Časna sestra Tabak se osvrnula i na poteškoće izazvane COVID-19 virusom, naglašavajući da, zahvaljujući Bogu i pažnji djelatnika i korisnika doma, nisu imali ni jednog zaraženog korisnika ni djelatnika doma, usprkos radovima na obnovi zgrade. - Stoga posebno zahvaljujem projektantima i izvođačima radova koji su s puno pažnje i obzira prema korisnicima doma, s velikom fleksibilnošću izvodili radove i evo, hvala Bogu, priveli ih kraju u predviđenom roku - kazala je časna sestra Mirja.