Prema programu demografskih mjera "Tu je tvoj dom" isplaćeno 2.725.000 kuna za 31 obitelj

Danas je župan Boban potpisao novih 31 ugovor iz projekta demografske obnove "Tu je tvoj dom". Župan se medijima tim povodom obratio video porukom (koju donosimo u prilogu ove vijesti).

- Županija je za 2021. godinu osigurala sredstva za preostale obitelji koje su ispunili uvjete iz natječaja. S tim smo završili prvi ciklus iz ovog vrijednog programa demografske obnove. Naime, s današnjim ugovorima je ukupno 120 mladih obitelji dobilo sredstva u iznosu od 40 do 120 tisuća kuna, koja će koristiti za obnovu ili izgradnju kuća, možda za kupnju zemljišta. Te mlade obitelji ostaju na svojim ognjištima, ili se iz gradova vraćaju u svoja rodna mjesta - kazao je župan u video izjavi, te dodao: - Novi natječaj iz Programa demografskih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja bit će raspisan i u 2021. godini, te će svi koji pokažu interes za ovaj program biti u prigodi javiti se na novi natječaj. Nadamo se da će Vlada RH preuzeti ovaj izvrstan demografski projekt, kao što su prepoznali i preuzimali i naše ranije inicijative (kupnja knjiga za sve osnovnoškolce, besplatne karte studentima za HŽ na cijelom području RH, itd.).

Obitelji koje su ovom Odlukom dobile sredstva za obnovu ili izgradnju kuća su s područja: Sinja 14 obitelji, Imotskog 5 obitelji, Trilja 2 obitelji, Omiša 1 obitelj, iz općina Otok i Proložac po 2 obitelji, te po jednoj obitelji iz općina Cista Provo, Podbablje, Runovići.

Od početka programa ukupno 11.655.000 kuna za 120 obitelji

Za sredstava iz Programa demografskih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području Splitsko-dalmatinske županije, ukupno je utrošeno 11.655.000,00 kn, koje su isplaćene za 120 obitelji iz rubnih područja županije, razvrstanih u 5 grupa prema indeksu razvijenosti. Minimalni iznos sufinanciranja, ukoliko su ispunjeni svi uvjeti natječaja, je 40.000,00 kn a maksimalan iznos 120.000,00 kuna. Program je moguće ostvariti kroz sufinanciranje kupnje građevinskog zemljišta, kupnje kuće ili stana za stanovanje, izgradnja kuće te adaptacija i rekonstrukcija neuseljive i neuvjetne kuće ili stana za stanovanje. Program se, kako je kazao župan, nastavlja i u 2021. godini.