Primanje u Županiji za veleposlanika Mađarske

Danas su u zgradi Županije župan Blaženko Boban i zamjenik župana Luka Brčić upriličili primanje za veleposlanika Mađarske Nj. E. dr. Csaba Demscaka.

U izjavi za novinare, župan Boban je istaknuo da se razgovaralo o nastavku dosadašnje uspješne suradnje u okolnostima "novog normalnog". - Poznato je koliki  je dosadašnjih godina bio udio mađarskih turista u ukupnom broju turista u našoj županiji, pa smo upoznali Njegovu Ekselenciju, veleposlanika Demscaka o pripremama za nadolazeću turističku sezonu. Splitsko-dalmatinska županija spremno dočekuje sezonu, planski, organizirano, od prijema u zračnoj luci, preko educiranja našega turističkog osoblja iz hotela i privatnih iznajmljivača, do posebnog hotela koji će služiti isključivo za eventualne potrebe za samoizolacijom turista - istaknuo je župan, te dodao i druge teme razgovora, kao što je potreba jače suradnje u području učinkovitijeg korištenja EU fondova u poljoprivredi, u čemu Mađarska ima bogato iskustvo. - Posebno bih izdvojio naš novi program kojega ćemo sukoro predstaviti javnosti, koji se odnosi na privlačenje većeg broja digitalnih nomada. Želimo biti destinacija broj jedan za prijem takvih internet stručnjaka, jer ovdje imamo što ponuditi, od izvrsne infrastrukture do ljepota kojima cijela županija obiluje - zaključio je župan.

Veleposlanik Mađarske, Nj. E. dr. Csaba Demscak je zahvalio županu i zamjeniku župana na srdačnom prijemu te se osvrnuo na neizbježnu temu, borbu s posljedicama pandemije: - Svjesni da pandemiju ne možemo pobijediti bez masovnog cijepljenja, na čemu Mađarska intenzivno radi ovih dana. Preveliku cijenu plaćamo, kako u ljudskim životima tako i na području gospodarstva, te smo se u današnjem razgovoru fokusirali na borbu za oporavak gospodarstva i sugurnost građana, konkretno sigurnost mađarskih turista, kojih je primjerice prije dvije godine bilo oko 750 tisuća na ovoj prelijepoj obali i priobalju. Zadovoljan sam informacijama koje sam danas čuo od župana i njegova zamjenika. Posebno sam zahvalio županu za izvrsnu suradnju s malobrojnom mađarskom manjinom na ovom području i suradnjom s našim počasnim konzulom - istaknuo je veleposlanik te dodao da će ovom prigodom posjetiti i gradonačelnika Splita, rektora splitskog sveučilišta, nadbiskupa Splitsko-makarske nadbiskupije, HGK i PU Split.

U pratnji veleposlanika danas su bili drugi tajnik Veleposlanstva Dusan Horvat i počasni konzul Mađarske u Splitu, Ivo Staničić.