Projekt vatrogasne izvrsnosti - za ovu i sve sljedeće protupožarne sezone

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici u srpnju počinje s radom

Najsuvremeniji centar za obuku vatrogasaca u ovom dijelu Europe, nazvan i projektom vatrogasne izvrsnosti - Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici u srpnju počinje s radom, a prvi će se u velebne objekte izgrađene u dalmatinskom kršu općine Klis useliti DVD Vučevica te vatrogasne snage iz Divulja i Splita. Najavljeno je to prvog dana završne konferencije međunarodnog projekta Firespill održanoj 19. lipnja u Splitu koja je okupila predstavnike regionalnih i lokalnih vlasti, znanstvene zajednice, institucija i spasilačkih službi uključenih u rješavanje kriznih situacija (vatrogastvo i civilna zaštita). Zadovoljstvo projektom Firespill, vrijednog ukupno 16,5 milijuna eura, od čega se gotovo devet milijuna eura odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ), izrazio je zamjenik župana splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. - Taj objekt je plod odličnog rada SDŽ sa svim žurnim službama, s centrom 112, s našim vatrogascima i Crvenim križem. Uvijek naglašavam da su svi naši projekti temeljeni na tri stupa, a to su edukacija, zajednica i poslovne prilike. Cijeli niz godina SDŽ ulaže u edukaciju svih žurnih službi, nabavlja im opremu, sve potrebne materijale i sudjeluje u zajedničkim projektima izgradnje njihove infrastrukture i stvara zajednicu koja je ključ za nastanak ovakvog jednog važnog projekta. Nažalost, imali smo puno iskustava sa šumskim požarima i ostalim elementarnim nepogodama, istaknuo je Čogelja i kazao kako je uspostavljena jako dobra suradnja s vatrogascima u Njemačkoj koji će uskoro moći učiti od nas kako bi se svi zajedno mogli adekvatno nositi s klimatskim promjenama.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković najavio je početak rada Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici za srpanj. - Ovo je veliki projekt kojeg zovem projektom vatrogasne izvrsnosti jugoistočne Europe i nadam se da će to tako biti. Ovih dana očekujemo završetak cjelokupnog projekta, odnosno njegove prve faze te rad i dežurstvo u Vučevici tijekom srpnja gdje ćemo izmjestiti prve snage iz Divulja i Splita te DVD Vučevicu. U njemu će se osposobljavati ljudi uključeni u gašenje šumskih požara ne samo na području Splitsko-dalmatinske županije, nego i cijele Hrvatske, ali i Europe. Centar će imati razna vježbališta - od rada pod vodom i na vodi, tehničkih intervencija, modela aviona i spašavanja unesrećenih u zrakoplovnim nesrećama te raznih odjeljenja isturenih na Vučevicu u suradnji s Fakultetom forenzike do radova u dubinama i na visinama koje vatrogasci već sada provode, pojasnio je Tucaković

Prema riječima ravnatelja Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ Joze Sarača, inače vodećeg partnera projekta Firespill, kroz projekt je nabavljena i vrijedna oprema za žurne službe. - Radi se o ukupnom proračunu od 16,5 milijuna eura, od čega je čak devet milijuna usmjereno na SDŽ za centar u Vučevici. Također, u Župi dubrovačkoj je napravljen vatrogasni dom, Istarska županija je nabavila jedno pomorsko vozilo za intervencije u izvanrednim okolnostima, Šibenskokninska županija je nabavila zapovjedno vatrogasno vozilo i sve druge jedinice su nabavile vrijednu opremu za intervencijske službe u hitnim slučajevima. Isto tako, i talijanski partneri su napravili trening centar u Belvedereu u regiji Marche te uključili talijanske znanstvene institute u regijama Emiglia Romagna i Venecija koji su na softwerskim platformama definirali moguće ugroze od elementarnih nepogoda kao i mogućnost njihova širenja i preveniranja. Radi se o sveobuhvatnom projektu koji je trajao od travnja 2020. godine do kraja lipnja ove godine, pojasnio je Sarač i dodao kako je ugroza svakodnevno prisutna djelovanjem prirodnih elementarnih nepogoda, ali i ljudskih ruku gdje se uništava imovina i ugrožavaju životi ljudi, a Firespill je dobar primjer kako se kroz EU fondove mogu preventirati prirodne katastrofe.

Projekt FIRESPILL provodi se u okviru EU programa prekogranične suradnje INTERREG Italija - Hrvatska i koji okuplja 14 partnera iz dvije susjedne zemlje. Glavni ciljevi projekta FIRESPILL su poboljšanje kapaciteta žurnih službi u svrhu povećanja prekogranične učinkovitosti u borbi protiv prirodnih i ljudskim utjecajem izazvanih katastrofa, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti, te povećanje sigurnosti hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšanjem mjera i instrumenata za sprječavanje i upravljanje izvanrednim stanjima.