Seminar "EU zakonodavstvo o zaštiti prirode i okoliša u poljoprivredi - Što nas čeka?"

 

        U okviru projekta EU CARDS „Jačanje kapaciteta za primjenu EU zakonodavstva o zaštiti prirode i okoliša u poljoprivredi" kojeg provodi udruga ECOLOGICA u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode i Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu 7. listopada 2008. godine u hotelu Globo u Splitu održan je seminar o EU zakonodavstvu o zaštiti prirode i okoliša u poljoprivredi. Kao predstavnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša Splitsko – dalmatinske županije seminaru je nazočila Sanja Eterović.

        Osnovni cilj projekta je pomoći Hrvatskoj u nastojanjima da uskladi poljoprivrednu praksu sukladno zahtjevima EU zakonodavstva o zaštiti prirode i okoliša (tzv. cross compliance).

        Poljoprivreda je jedan od sektora koji najviše utječe na prirodu i okoliš u Hrvatskoj. Mjere koje bi trebale regulirati i ograničiti negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš i biološku raznolikost rijetko se primjenjuju u poljoprivrednoj praksi, a hrvatski zakonski propisi još uvijek nisu usklađeni s odgovarajućom EU regulativom. Poštivanje ovih propisa bit će preduvjet za ostvarivanje prava na poljoprivredne poticaje nakon pridruženja Hrvatske EU.

 

U SKLOPU RADIONICE ODRŽANE SU SLIJEDEĆE PREZENTACIJE:

  1. Poljoprivreda i zaštita prirode i okoliša – Darko Znaor
  2. EU Zajednička poljoprivredna politika – Sonja Karoglan Todorović
  3. EU cross compliance regulativa – Sonja Karoglan Todorović
  4. Zaštita prirode u EU cross compliance regulativi – Sonja Karoglan Todorović
  5. EU Nitratna direktiva – Darko Znaor
  6. Dobra poljoprivredna praksa kao dio EU cross compliance regulative – Sonja Karoglan Todorović