Sjećanjem i molitvom za poginule branitelje obilježavamo 25-tu obljetnicu Oluje - Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Danas su župan Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara s predstavnicima braniteljskih udruga iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije, zajednički obilježili početak proslave 25-te obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja - Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća na gradskom groblju Lovrinac, izaslanstvo se pomolilo i pred spomenikom ispred zgrade gradske uprave Banovine, gdje su se novinarima obratili gradonačelnik, župan i predstavnik braniteljskih udruga, Dragan Maretić, sudionik Oluje iz IV. Gardijske brigade.

- Danas slavimo početak pobjedničke Oluje. Pozivam sve sugrađane da hrvatskim zastavama na svojim domovima,s djecom i unucima, svečano proslavimo 25-tu obljetnicu konačnog oslobađanja Republike Hrvatske, Dan pobjede, dan hrvatske zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja – kratko je kazao gradonačelnik Krstulović Opara.

-Svaki od nas sudionika ove slavne akcije hrvatskih oružanih snaga, konačnog oslobađanja Hrvatske, pitamo se zar je već 25 godina prošlo. Naša sveta dužnost je kontinuirano, stalno sjećanje na one koji su svojom žrtvom omogućili da mi danas možemo slaviti u slobodnoj Hrvatskoj. S radošću i ponosom što je na današnji dan počela slavna akcija Oluja, ali i s tugom i sjetom, u sjećanju na naše poginule branitelje, dostojno i ponosno proslavimo ovaj veliki Dan. Osobno imam prijatelje koji nisu dočekali kraj akcije i konačno oslobođenje, često ih se sjetim i pomislim: O, Bože kako bi sretni bili Zoran, Ante, Ivan da su dočekali pobjedonosni ulazak u Knin. Zbog svih njih nastavljamo borbu za boljitak i pozicioniranje slobodne i neovisne, moderne, demokratske Hrvatske u Europi i svijetu - kazao je župan Boban.

Na kraju se dana ponosa i slave prisjetio Dragan Maretić koji je kazao: - Kako godine prolaze sjećanje i osjećaji ne blijede, nego su sve jači. Čestitam današnji dan svim hrvatskim braniteljima, ma gdje bili. Toga jutra smo se preko Crvene zemlje spuštali prema Kninu. Danas je tamo poligon za obuku hrvatskih vojnika, jučer nazvan po našem poginulom suborcu Josipu Markiću. Puno je sjećanja i emocija, stoga pozivam sve da dostojno, s trobojnicama na našim domovima, institucijama, trgovima i ulicama, obilježimo ovaj veliki dan, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.