SPLIT – POMOĆ AUSTRIJE U ZAŠTITI OKOLIŠA

Organizatori skupa su Hrvatska gospodarska komora i Austrijski ured za vanjsku trgovinu pri veleposlanstvu Republike Austrije, a pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije.

Na simpoziju je sudjelovalo 25 austrijskih tvrtki s iskustvom na području zaštite okoliša i korištenja alternativnih izvora, te brojni načelnici i gradonačelnici  kojima je ovo bila prilika za stjecanje vrijednih saznanja o mogućnostima ostvarivanja lokalnih projekata zaštite okoliša.

Na skupu je potvrđena mogućnost zajedničkog investiranja u projekte zaštite okoliša, u što bi se uključili HBOR, Ured Europske komisije u Hrvatskoj, austrijske banke, ili Austrijska razvojna agencija koja raspolaže sredstvima za financiranje općina i gradova.

Župan Ante Sanader je govoreći o centru za gospodarenje naglasio: - Čvrsto smo odlučili da termo ili nuklearnih elektrana neće biti u Županiji; dakle, imamo alternativne izvore energije, sunce, vjetar i plin. Samo moramo znati koliko tim izvorima možemo zadovoljiti naše potrebe za energijom. A s obzirom na stanje našeg gospodarstva, morat ćemo koristiti partnerstvo u financiranju projekata.

                                                                            A. Đeldum