"Splitski cvit" ove godine uručen Mihaeli Pfeifer, glavnoj sestri Respiratornog intezivističkog Centra KBC-a Split

Danas, na Dan žena, u splitskom Muzeju Grada, predsjednica splitske udruge Naš kvart, pokretačica "Splitskog cvita" Milena Mratinić je pozdravila sve okupljene, čestitala Dan žena i zahvalila svima koji su omogućili da se "Splitski cvit" održi deveti put, iako ove godine u uvjetima ograničenim epidemiološkim mjerama. Posebno je zahvalila svim dosadašnjim pobjednicama: - Sve ste Vi splitske latice koje činite najlipši cvit na svitu - splitski cvit - kazala je Milena u pozdravnoj riječi okupljenima.

Župan Blaženko Boban je u kratkom emotivnom govoru naglasio ulogu žene u obitelji i društvu: - Moj Cvijet me njeguje  već 36 godina i kadgod mi je teško, kad mi se učini da gubim snagu, moj Cvijet me podigne i daje mi snagu za nove izazove. Isto je bilo gdje god sam radio kroz život. Kazat ću ovdje samo da sam odmah po dolasku u Grad Solin, a onda i u Županiju, izbalansirao odnos žena i muških na upravljačkim pozicijama, tako da danas i u gradu Solinu i u Županiji, polovica pročelničkih mjesta pripada ženama. Prva moja odluka po dolasku na posao jutros je bila da žene danas rade do 13 00, i  da muške kolege nastave njihove nedovršene poslove do kraja radnog vremena. To je naravno simbolična poruka kako bismo osvijestili da su i sve druge dane u godini pored nas snažne osobe, a u isto vrijeme bića s toliko srca, toliko osjećajne da svakodnevno zaslužuju našu posebnu pažnju - kazao je župan dodajući da su se uz današnje latice mogle naći i brojne druge žene, jer to uistinu zaslužuju, čestitavši na kraju svima, posebno Mihaeli Pfeifer, ovogodišnjoj prvoj latici "splitskog  cvita". Na kraju je župan posebno zahvalio Mileni Mratinić za koju je kazao da je "jedan ogroman splitski Cvit".

-Iako nisu danas ovdje sa mnom, prije svega sam zahvalna mladom timu medicinskih sestara s kojima radim u KBC-u Split. Znate svi da je period iza nas bio posebno težak i izazovan i bez ogromne solidarnosti i kolegijalnosti naš posao bi bilo nemoguće izdržati. Zato, od srca zahvaljujem cijelom osoblju KBC-a Split, mojim kolegicama sestrama, tehničarima, liječnicima i nezdravstvenom osoblju - kazala je dobitnica nagrade Splitski cvit, Miheala Pfeifer.

U ime Grada Splita i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, čestitke i riječi zahvale uputila je pročelnica Ureda Grada, Marina Protić. – Čestitam svim kandidatkinjama ne samo što su se formalno našle u užem izboru nego što su činjenjem ušle u fokus našeg grada, što znamo i same nije uopće lako. Vjerujem da će ovo biti samo dodatni poticaj za nastavak vaših aktivnosti ali i inspiracija drugim ženama da izađu iz sjene i pokažu svoje potencijale, kazala je Protić.

Na kraju je dobitnici ovogodišnjeg "Splitskog cvita" biranim riječima čestitao ravnatelj splitskog KBC-a dr. Julije Meštrović: - Svi mi djelatnici splitskog KBC-a dobro znamo koliko Mihaela vrijedi i da je zaslužila ovu nagradu. Nagradu koja je priznanje svima koji rade u Respiracijskom intezivističkom Centru, zbog kojih svi mi, cijelo ovo vrijeme, možemo biti mirni i osjećati se sigurno.  

Mihaela Pfeifer je 2007. godine diplomirala na Medicinskom fakultetu Split stručni studij Sestrinstva. 2013. završila PPDMO (Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje -za rad u školi kao predmetni nastavnik). Iste godine polaže stručni državni ispit kao pripravnik Srednje Medicinske škole Šibenik gdje je bila zaposlena kao nastavnik stručnih predmeta 5 godina. Trenutno obavlja dužnost glavne medicinske sestre Respiratorno-intezivističkog centra Split (RIC) koji skrbe o pacijentima oboljelim od virusa SARS CoV-2.

Spomenimo i sve ostale ovogodišnje 'latice', podjednako uspješne i snažne žene: Miranda Barac, profesorica engleskog i francuskog jezika i književnosti u Obrtničkoj školi u Splitu i dugogodišnja članica Hrvatsko-francuske udruge koja svojim brojnim aktivnostima doprinosi jačanju hrvatsko-francuskog prijateljstva te promiče francuski jezik i kulturu. Ana Marija Botteri, akademska slikarica s preko 50 samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu, poznata i po portretima poznatih osoba, likovnim radionicama, ali i humanitarnom djelovanju. Jasna Malec Utrobičić, istaknuta kazališna filmska i televizijska glumica koja je najveći umjetnički trag ostavila u splitskom HNK, a danas svoju ljubav prema umjetnosti i glazbi prenosi mladima. Ivana Pločkinić, profesorica engleskog jezika i povijesti koja je znanje i ljubav prema jeziku i književnosti prenosi generacijama splitskih školaraca. Branka Brekalo, poznata splitska televizijska novinarka, odnedavno ravnateljica Muzeja grad Splita, nositeljica  priznanja za promicanje kulture u zemlji i svijetu, scenaristica i autorica niza dokumentarnih filmova iz kulture. Slobodanka Boba Đuderija, Šibenčanka u Splitu, uspješna spisateljica i kolumnistica  koja nas sve uveseljava svojim tekstovima još od doba humoreska u Pometu pa do današnjih duhovitih životnih crtica koje rado cijeli na društvenim mrežama.  Vinka Fabjanac uspješna  sportašica, nogometašica, igračica, vratarica, počasna predsjednica ŽNK Split koja podjednako uspješno osvaja trofeje kao što ruši predrasude.

Ne zaboravimo ni dosadašnje dobitnice "Splitskog cvita": Dijana Aničić, Đordana Barbarić, Danijela Jelić, Dragica Tomašković, Ivana Buklijaš, Maja Vrančić, Magda Maver i Lidija Lijić Vulić.