Stručni skup "Ekološka poljoprivreda u Dalmaciji - ključna karika regionalnog održivog razvoja"

 

        U okviru projekta COAST 21. listopada 2008. godine u hotelu Atrium u Splitu održan je stručni skup o ekološkoj poljoprivredi u Dalmaciji kao ključnoj karici regionalnog održivog razvoja. Kao predstavnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša Splitsko – dalmatinske županije skupu je nazočila Sanja Eterović.

        Glavni povod za organizaciju skupa bio je predstavljanje Akcijskog plana za razvoj ekološke poljoprivrede u Dalmaciji čija svrha je poticanje bržeg razvoja ekološke poljoprivrede na ovom području, a donosi se za razdoblje od 2009. do 2013. godine kao priprema za novi krug financiranja putem Zajedničke poljoprivredne politike EU. Akcijski plan služit će kao regionalna podloga i potencijalno sastavni dio Nacionalnog akcijskog plana za razvoj ekološke poljoprivrede i proizvodnje u Hrvatskoj. Namjera ovog skupa bila je prikazati ekološku poljoprivredu, njezine mogućnosti i prednosti u širem kontekstu tj. ne samo u funkciji proizvodnje hrane i ekonomskih pokazatelja, već i u funkciji zaštite zdravlja, prirode i okoliša, osobito u današnje vrijeme globalno upozoravajućih klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti, krize energenata i hrane.

U SKLOPU RADIONICE ODRŽANE SU SLIJEDEĆE PREZENTACIJE:

  1. Svjetska znanost i edukacija u službi promicanja ekološkog uzgoja i hrane – George Mateljan (Zaklada George Mateljan)
  2. Ekološka poljoprivreda – stup održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode – Sanja Karoglan Todorović (COAST poljoprivredno okolišna savjetnica)
  3. Poglavlje 11 – poljoprivreda: perspektiva i planovi razvoja ekološke poljoprivrede u svjetlu ulaska Hrvatske u EU (predstavnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja)
  4. Ekološka poljoprivreda – brzo rastući (gospodarski) sektor u EU – Sonja Karoglan Todorović (COAST poljoprivredno okolišna savjetnica)
  5. Ekološka poljoprivreda – pokretač razvoja gospodarstva, održivog turizma i ruralnog u Dalmaciji – Vesna Rajković (načelnica u Upravi za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke resursne osnove, Ministarstvo turizma) i Ranko Tadić (COAST stručnjak za ekološku poljoprivredu)
  6. Pregled stanja ekološke poljoprivrede u Dalmaciji i predstavljanje prijedloga Akcijskog plna za razvoj ekološke poljoprivrede u Dalmaciji – Ranko Tadić (COAST stručnjak za ekološku poljoprivredu)
  7. Uloga županija u razvoju ekološke poljoprivrede u Dalmaciji s osvrtom na Akcijski plan – pročelnici / predstavnici županijskih odjela za poljoprivredu / gospodarstvo iz Dalmacije
  8. Uloga Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu u razvoju ekološke poljoprivrede u Dalmaciji s osvrtom na Akcijski plan – predstavnik / predstavnica HZPSS-a