Svečano obilježen početak radova na projektu aglomeracije Kaštela-Trogir

Danas je u Kaštel Štafiliću prigodno obilježen početak radova na prvoj ugovornoj fazi projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir“, koja se odnosi na izgradnju dijela sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Kaštela.

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir, ukupne vrijednosti 1,43 milijarde kuna, s 803 milijuna kuna sufinancira EU kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Realizacijom ovog projekta, vodoopskrbna mreža na području Kaštela, Trogira i Čiova, proširit će se na dodatnih 7.700 stanovnika (2.548 priključaka) povećavajući stopu priključenosti na 99%, dok će istodobno 32.477 stanovnika (8.613 priključaka) biti priključeno na kanalizacijski sustav čime će se priključenost podignuti sa sadašnjih 45% na 97%. Rekonstrukcija vodoopskrbne mreže trebala bi smanjiti gubitke vode s 42% na 36%, a izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava značajno će doprinijeti čišćem moru i okolišu.

Nositelj projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir, jedne od najvećih infrastrukturnih investicija u Republici Hrvatskoj, je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike (sada u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH), Hrvatskim vodama, gradovima Kaštela, Trogir i Split, općinama Okrug, Seget te naseljem Slatine. Ugovoreni radovi u prvoj fazi projekta na području Kaštela (Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Stari, Novi i Štafilić), vrijednosti preko 263 milijuna kuna, predviđaju izgradnju više od 60 kilometara odvodnih (kanalizacijskih) cijevi, 25 kilometara vodoopskrbnih od čega će se u dužini četiri kilometra postaviti potpuno nove cijevi, dok ostatak predstavlja rekonstrukciju te izgradnju crpne stanice Sućurac 3 i cjevovoda od crpne stanice Štafilić do odvojka za Rudine. Izvođač radova u okviru ovog ugovora je tvrtka Strabag. Predviđeni rok završetka radova je tri godine.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislav Ćorić ovom je prilikom naglasio značaj ovog projekta za stanovnike koji će konačno ostvariti pravo na pitku vodu i kanalizacijski sustav, ali i njegov utjecaj na turizam ovog kraja te ukupno gospodarstvo. - Nakon provedenih natječaja danas krećemo s prvim od 14 ugovora na području svih spomenutih aglomeracija. Ovime rješavamo vrlo ozbiljan okolišni problem, što je neizmjerno bitno iz perspektive zaštite naših dobara ali i iz perspektive kvalitete života naših građana na ovom području- kazao je ministar Ćorić zahvaljujući ravnatelju ViK-a Split, Tomislavu Šuti, županu Bobanu i čelnicima jedinica lokalne samouprave na odlično odrađenim pripremnim radnjama.

Župan Blaženko Boban je izrazio zadovoljstvo ne samo današnjim događanjima nego na svemu što Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem čini na području naše županije: -Ovim svečanim činom danas ne obilježavamo samo početak radova ovdje u Kaštelima nego na svih šest aglomeracija: Solin, Split, Kaštela - Trogir, Sinj - Trilj, Imotski i Hvar. Stoga koristim prigodu još jednom zahvaliti svima, posebno ministru Ćoriću i direktoru Hrvatskih voda Đurokoviću, gradonačelnicima i načelnicima na području svih naših aglomeracija i direktoru ViK-a. Svi ovi radovi će promijeniti sliku komunalne infrastrukture, ali je ovo za mene, možda i važnije, ekološki projekt kojim se konačno rješavaju problemi koje smo imali na prekrasnoj kaštelanskoj rivijeri tijekom ljeta. Zahvala i gradonačelniku Kaštela Ivanoviću koji je uložio silnu energiju kako bi došlo do realizacije ovih projekata - kazao je župan.

Gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović istaknuo je kako će se realizacijom ovog projekta građanima Kaštela napokon osigurati svi egzistencijalni uvjeti kako bi Kaštela i dalje ostala na vrhu ljestvice najpoželjnijih gradova za doseljavanje u Republici Hrvatskoj.

Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split, ovom je prilikom novinarima dao sve informacije o cjelovitom projektu i posebno o dijelu kji se odnosi na kaštelansku aglomeraciju te je istaknuo kako će se realizacijom ugovorenih aglomeracija za splitsko, kaštelansko i trogirsko područje dostići europski standard pristupa javnoj vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži te kako će kroz četiri godine 99 posto stanovništva ovog područja konačno biti priključeno na vodoopskrbni sustav.