U Divuljama održana stožerna vježba zrakoplovne potrage i spašavanja

Danas (petak) je u Regionalnom nastavnom centru civilne zaštite Split održana stožerna vježba zrakoplovne potrage i spašavanja "ASAR 2021-2".

Cilj vježbe, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, je provjera usklađenosti djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim procesima.

Kao promatrači vježbe sudjelovali su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik i načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije Slobodan Marendić, zapovjednik Obalne straže Milan Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije Joško Metličić i predstavnik HGSS satnice Split Branimir Jukić, a koje je s vježbom upoznao pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut.

Župan Blaženko Boban je podsjetio kako je u Divuljama još od prije formiran stalni postav hitnih službi, te je najavio kako će za desetak dana započeti radovi na trenažnom centru za sve hitne službe u Vučevici kod Klisa, kao i da će to na području cijele jugoistočne Europe biti jedinstveni centar.

Vježba se provodi u tri koraka, objasnio je ravnatelj Civilne zaštite i pomoćnik ministra Damir Trut, podsjetivši da je prije nekoliko mjeseci održana komunikacijska vježba spajanja različitih službi. Danas se održala stožerna vježba gdje su u kontroliranim uvjetima svi oni koji sudjeluju u takvim aktivnostima temeljem normativnih dokumenata spašavanja zrakoplova i treći korak je operativna vježba na terenu sa svim snagama koje inače djeluju u takvim aktivnostima, a koja će se održati na jesen.

- Vježba je napravljena da se uvježbava i provjerava nacionalna, područna i operativna razina. Sve te razine imamo ovdje na ovom jednom prostoru, na poziciji polijetanja zrakoplova iz Zračne luke Split. Vrlo brzo dolazi do ulijetanja ptice u motor, pilot traži ponovno slijetanje na pistu i u međuvremenu nestaje sa odraza. U tom trenutku zrakoplov pada nakon čega kreće cijela procedura koja je propisana uredbama, naglasio je Trut.

Na vježbi su sudjelovali predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Međunarodne zračne luke Zagreb i Zračne luke Split, Croatia Airlines, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Operativno komunikacijski centar Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja - stanica Split, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog Crvenog križa, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Tijekom stožerne vježbe korišten je sustav NICS (Next Generation Incident Command System) kao primarni alat za komunikaciju i izmijenjivanje informacija između svih sudionika potrage i spašavanja zrakoplova. Na taj način svi sudionici su upoznati s trenutnom fazom operacija te se minimalizira mogućnost nepotrebnog dupliciranja aktivnosti na terenu.