U Sinju predstavljen projekt obnove i nadogradnje "Staze Gospi Sinjskoj"

Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj, koji će se odvijati u tri projektne faze. Predstavljanje cijelog projekta održano je danas u Sinju.

- Za prvu fazu županija je osigurala dvjesto tisuća kuna, a za iduće faze bit ćemo na raspolaganju s financijske i logističke strane. Ovo je jedan od prvih projekata u Hrvatskoj ovakve naravi u kojoj se događa simbioza vjerskog, identitetskog, kulturnog i turističkog segmenta. Cilj nam je da ova staza živi tijekom cijele godine - poručio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić.

Staza Gospi Sinjskoj proteže se na relaciji Solin-Sinj-Tomislavgrad-Rama i duga je 148 kilometara. Hodočasnički je to put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači prema najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Projekt Staza Gospi Sinjskoj odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina i oslanja se na tradicionalne pješačke i konjske staze i napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice. Nakon službenog završetka projekta 2015., nastupile su brojne devastacije na samoj stazi. Stoga, upravo s ciljem daljnjeg vrednovanja Županija je pokrenula njenu obnovu, ali i simbolično hodočašćenje uoči proslave blagdana Velike Gospe.

 U prvoj fazi ići će se u obnovu znakovlja, a pokušat ćemo obnoviti i odmorišta. Želja nam je da do što većeg broja ljudi dođe glas da je staza bolja i sigurnija varijanta od hodočašća prometnicama te da je moguće njome ići u bilo koje doba godine. Intencija svih hodočasničkih staza kojima sam prolazio, bio sam na brojnima od Japana do Amerike, je da su prave turističke atrakcije. Ljudima trebaju staze da hodaju - rekao je Stipe Božić ispred splitskog HGSS-a. 

Hodočasnici će zavjetni korak uputiti obilježenim stazama kroz slikovite krajeve bogate povijesnim nasljeđem. Na pohodu će proći uz ostatke starih staza i mostova, uz gradine, utvrde, stećke, sakralne objekte i muzeje.

- Staze Gospi Sinjskoj izvrstan su primjer funkcionalnog suživota turizma i religije bez narušavanja prirodne ravnoteže. Grad Sinj već proteklih pet godina radi na promociji svoje kulturne baštine i stvaramo turističku infrastrukturu. Ovo će definitivno biti jedna nova atraktivnost za sve stanovnike, ali i one koji će doći u posjet Sinju - mišljenja je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Skupina od tridesetak medicinskih djelatnika iz Splita i gravitirajućeg područja u subotu su hodočastili Gospi Sinjskoj u znak zavjeta i zahvalnosti na uspješnoj borbi protiv novog koronavirusa. Upravo je subotnje hodočašće zdravstvenih radnika bilo uvertira u revitalizaciju, ali i dodatnu afirmaciju projekta Staze Gospi Sinjskoj.

- Od prošle godine u društvu nekoliko vjernika i kolega hodočastimo svakog mjeseca u Sinj. Nama je ta staza poznata i velika je razlika od asfaltne ceste koja sa sobom nosi velike opasnosti. Hodočašća su zamišljena kao devetnica subotom uoči proslave blagdana Velike Gospe. Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovom jedinstvenom i plemenitom putu uz promišljanje i meditaciju. Svoje hodočašće najavila je Splitsko-dalmatinska županija zajedno s gradonačelnicima i načelnicima, sinjski Alkari i kliški Uskoci, vatrogasci i biciklisti - kaže fra Božo Vuleta, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira. 

Razvijanjem prateće infrastrukture i podizanjem svijesti o neizmjernoj vrijednosti kulturnog i vjerskog nasljeđa, želja je da staza Gospi Sinjskoj bude aktivna tijekom cijele godine.

-Ponosni smo što sudjelujemo u fenomenalnom projektu, posebno što je vjerski i hodočasnički turizam trend te se lako povezuje s rekreativnim. Imamo projekte tematskih staza i rimskih staza koji se vežu na ovaj - kazao je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

 

(Izvor: dalmatinskiportal/ferata)