U Splitu održana početna Konferencija EU projekta izgradnje ceste Pučišća – Povlja

 

Danas je u Splitu održana početna konferencija u sklopu EU projekta izgradnje ceste Pučišća Povlja, dionice Pučišća – Uvala Luka. Nositelj projekta je Županijska uprava za ceste na području SD županije, a projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 60.797.696 kuna, iznos bespovratnih EU sredstava je 51.678.041,90 kuna, a ostatak je financiran državnim sredstvima. Radovi na projektu su počeli prije mjesec dana a očekivani završetak radova je za 18 mjeseci. Riječ je, dakle, o prvoj fazi izgradnje ceste Supetar – Pučišća – Povlja – Sumartin, kojom se nastoji povećati ukupna kvaliteta prometne povezanosti svih mjesta na otoku Braču. Prva faza, Pučišća – Povlja, dužine 4,8 km dok je druga faza dionica dužine 10,4 km, te rekonstrukcija postojeće prometnice Supetar – Pučišća i Povlja – Selca, dužine 31,6 km.

Marino Kaštelan, načelnik općine Pučišća, održao je uvodni govor u kojemu je naglasio važnost izgradnje ove prometnice. - Brač ostvaruje „san koji traje 50 godina“ kazao je naglašavajući da to ne bi bilo moguće bez EU fondova i njihove programske odrednice usmjerene na poboljšanje povezivanja otoka s kopnom. Načelnik se zahvalio županu i njegovim suradnicima, upravi i djelatnicima ŽUC-a, i poglavito ministru prometa i pomorstva, Olegu Butkoviću, državnom tajniku Josipu Bilaveru i svima koji nisu žalili truda kako bi ovaj projekt dobio „zeleno svjetlo“. – Danas je, usprkos općoj negativnoj slici oko nas, na otoku Braču sasvim druga atmosfera. U ovom trenutku angažirano je 30-ak radnika na ovom projektu, 20-ak na drugim projektima kao što su radovi na Klesarskoj školi, ambulanti i zubnoj ambulanti, vrijedni više od milijun kuna. Sve to vidim i kao dio naše i županijske demografske politike jer je slika Pučišća zapravo „original“ slika autohtonog Brača koju želimo sačuvati takvom, omogućavajući opstanak i bolju demografsku sliku ovih sredina – kazao je vidno zadovoljni načelnik Kaštelan.

Uz načelnika Kaštelana, okupljenima su se obratili Petar Škorić ravnatelj ŽUC-a SDŽ , i Blaženko Boban, župan SD županije. Škorić je istaknuo da će se realizacijom ovoga projekta, prometna udaljenost Pučišća i Povlja smanjiti 12,5 km, što će izravno utjecati na povezivanje Općine i svih naselja na istočnom području otoka, zajedno sa središtem Supetra, ali i regionalnim centrom Splitom. Također će se ostvariti nove razvojne perspektive, smanjit će se vrijeme putovanja i poboljšati kvaliteta života na lokalnoj razini, istaknuo je Škorić, naglasivši kako će ŽUC svojim  djelovanjem nastaviti doprinositi daljnjem razvoju infrastrukture širom županije.

Župan Boban je kazao kako je jasno da nitko nikomu neće dati novac bez dobre pripreme i plana:

-U dijelu priprema ovoga projekta izdvajam najprije načelnika općine Pučišća, Marina Kaštelana, koji je trudom i ustrajnošću, zajedno sa Županijskom upravom za ceste na čelu s ravnateljem Petrom Škorićem, doveo projekt u fazu realizacije – kazao je župan, dodajući da Županija posebnu pažnju posvećuje infrastrukturnom razvoju ruralnog dijela županije i naših otoka. Nije župan štedio komplimente i pohvale bivšem županu koji je započeo projekt kao i ministarstvima regionalnog razvoj, te prometa i pomorstva.

Nakon održane Konferencije, župan Boban i zamjenik župana Ante Šošić, s načelnikom Kaštelanom, ravnateljem Škorićem, predstavnicima ministarstva i ostalim sudionicima konferencije, su pošli trajektom put Brača, uvjeriti se na licu mjesta kako se odvijaju radovi na ovom projektu. Uz to će obići i druge, za stanovnike otoka Brača, važne infrastrukturne projekte.