U Trogiru otkriven spomenik hrvatskim braniteljima „Trogirska kruna“

 

Danas je u Trogiru u parku Žudika svečano otvoren spomenik hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

 "Trogirska kruna" je umjetnički rad dvojice mladih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma. Grad Trogiru je s 440.000 kuna financirao njegovu izradu, a Splitsko-dalmatinska županija s 200.000 kuna. Đani Martinić je pojasnio simboliku naziva "Trogirska kruna", spomen-obilježja izrađenog od kamenih blokova postavljenih tako da na simboličan način interpretiraju  teško ratno i poratno vrijeme.

Uzvanicima među kojima su bili Ivan Vukić, tajnik Ministarstva branitelja, župan Blaženko Boban, predstavnici udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade, udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, II. bojne "Kralj Tomislav" 114. gardijske brigade, udruge obitelji poginulih branitelja, čelnici trogirske gradske vlasti i brojni branitelji, prvi se obratio predsjednik trogirske HVIDR-e Ivica Baturina.

– U ovaj spomenik ugrađeni su životi svih naših poginulih suboraca, svih onih koji se vode kao nestali i čije kosti njihove obitelji do današnjeg dana ne mogu pokopati te im odati počast, svim civilima, ženama, djeci te starcima koji su ubijeni u toj fašističkoj agresiji nad Hrvatskom. Ovaj spomenik je isto tako simbol velike pobjede, vrijednosti za koje živimo, a to su: Bog, domovina i obitelj – kazao je Baturina.

Župan Blaženko Boban pohvalio je autore spomen-obilježja rekavši kako je vidljivo da su u njega unijeli neizmjernu toplinu te emocije.

Vrpcu su presjekli gradonačelnik Bilić i župan Boban, a spomenik je blagoslovio don Vinko Sanader.