Vatrogasci DVD-a Dalmacija Dugi Rat uskoro u novoizgrađenoj zgradi DVD-a

Župan Boban sa suradnicima danas je posjetio općinu Dugi Rat te je zajedno s načelnikom općine Dugi Rat, Jerkom Roglićem, obišao postojeću, staru zgardu DVD-a Dalmacija, nakon čega su obišli i radove na novoj zgradi, čija izgradnja je započela u ljeto 2018. godine.

Župan Boban je iskoristio ovu prigodu kako bi zahvalio ne samo vatrogascima DVD-a Dalmacija iz Dugog Rata, nego i svim drugim vatrogascima s područja Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske, za neprekidnu nesebičnu pomoć građanima u kriznim situacijama od nedavne poplave u Kokorićima kod  Vrgorca do potresom pogođenim područjima Banovine: - Zahvaljujem vatrogascima Dalmacija Dugi Rat, kao i svim vatrogascima sa područja Splitsko dalmatinske županije i cijele Hrvatske, ne samo na onome što svih ovih godina rade, već posebno na svemu onome što su napravili na području Sisačko moslavačke županije i prostora pogođenog razornim potresom. Danas smo imali prilike vidjeti sve mogućnosti opreme za povećanje učinkovitosti i sigurnosti na prometnim nesrećama, objektima i spašavanju iz ruševina, dubina i visina za čiju je nabavku Splitsko -dalmatinska županija izdvojila sredstva u iznosu od 45000 kuna. Obišli smo i radove na izgradnji novog vatrogasnog doma.​ Zahvaljujem i općini dugi Rat kao nositeljima aktivnosti. Splitsko dalmatinska županija im je u pripomoći, te ćemo svakako pomoći u završnoj fazi da iz postojećeg prostora koji nije uvjetan prijeđu u novi vatrogasni dom. Očekujemo da u narednih mjesec dana ova faza radova bude završena i da se krene u raspisivanje natječaja završne faze, nabave opreme za novi vatrogasni dom.

Mladi predsjednik društva DVD Dalmacija Dugi Rat  Frane Marčić je zahvalio novinarima što su u tolikom broju popratili ovaj događaj. -Koristim prigodu iskreno zahvaliti županu koji je od početka podržao projekt našega novoga doma, pratio njegovu izgradnju i što će na isti način popratiti radove do kraja, do našeg konačnog preseljenja u nove prostore - kazao je te dodao kako se u vatrogastvo isplati ulagati. - Naši članovi su dragovoljci koji ne dobivaju nadoknadu za ovaj, često riskantan posao. Zato, nabavku nove opreme i skoro preseljenje u nove prostorije za naš boravak, doživljavamo kao zahvalu za naš predani rad.

Pavao Tomić, zapovjednik DVD-a Dalmacija iz Dugog Rata je kazao: - Vidjeli ste i sami kako je derutan stari dom u kojemu još uvijek boravimo. Kao takav je opasna i za vrijednu opremu koju smo i danas obnovili, i što je još gore, opasnost je za ljude. Stoga smo zahvalni, kako za nove prostore tako i za opremu za interveniranje u nezgodama. Vidjeli smo ovih dana u kriznim situacijama na području pogođenim potresom kao i u nedavnoj poplavi na području Vrgorca, koliko običnom čovjeku znači spremnost i opremljenost vatrogasaca kao i ostalih žurnih službi Stoga će nabavka vozila i opreme biti od velike pomoći u možebitnim budućim sličnim izazovima.

Načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić je istaknuo kontinuiranu pomoć i interes za ovaj projekt kako župana tako i njegovih suradnika. - Obišli smo i staru zgradu DVD-a kako biste se i vi novinari, a preko vas i javnost, uvjerili da ovo nije nikakav predizborni trik nego stvarna potreba naših vatrogasaca. Dosadašnja zgrada, izgrađena 1938. godine nikada nije obnavljana i zaista predstavlja, kako reče zapovjednik, opasnost za ljude i za tehniku. Zahvaljujemo županu i Županiji što su nam pomogli doći do druge faze izgradnje novog vatrogasnog doma, do postavljanja fasade i otvora, kao i za kontinuiranu nabavku potrebne opreme za naše vatrogasce. Općina Dugi Rat  je zbog poznatih okolnosti, prošle godine imala 25 % manje prihoda, a za kompletno uređenje novih prostora, reći ću otvoreno, nedostaje nam još 3,5 milijuna kuna, te nam svaka pomoć puno znači - kazao je načelnik Roglić.